Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Lokale politikere kræver tid

Giv lokalpolitikerne de samme muligheder som landspolitikerne: Ordentlige- løn og arbejdsvilkår, adgang til rådgivning uden for borgmesterens kontrol og krav på, at spørgsmål skal besvares inden for en fair tidsfrist, opfordrer byrådsmedlemmer
12. MAR 2012 6.52

Kommunalreformen skal evalueres. Men det vigtigste mangler - demokratiet. Her går det dårligt. Seneste kommunalvalg gav således den laveste stemmeprocent i 35 år. Samtidig er lokalpolitik ved at udvikle sig til en pensionistbeskæftigelse, fordi arbejdsbyrden er så stor, at erhvervsaktive børnefamilier har svært ved at overkomme det. Det har vi en løsning på.

- Vi vil forny lokaldemokratiet, så det er synlige politikere med tid til dialog, der styrer kommunerne. Det kræver bedre arbejdsvilkår og adgang til rådgivning. Og det skal ske, inden lokaldemokratiet er stendødt, eller der kun er politiske pauseklovne tilbage i manegen, siger Sine Heltberg (S), medlem af kommunalbestyrelsen på Frederiksberg.

Lokalpolitik er blevet lig papirvenderi oppe på et stort rådhus med tykke vægge. Stadigt flere - også garvede politikere - oplever, at papirbunkerne vokser og tidsforbruget øges. Løsningen bliver bureaukrati-politik, hvor man vælger løsninger, der er udtænkt og formuleret på et skrivebord langt fra virkeligheden ude i børnehaverne, skolerne og ældreplejen.

- Enhver kan beslutte, at alle skal spare tre pct. om året, og så kan man krydse fingre for, at det også sker i virkeligheden, uden at borgerne behandles uanstændigt. Men der er ikke meget politik i at krydse fingre og tænke på et tal. Vi ønsker lokalpolitik, hvor der er taget aktivt politisk stilling til, hvor der skal investeres, og hvor der skal spares, siger Gitte Terp Henriksen, byrådsmedlem i Furesø Kommune (SF).

Lokaldemokratiet revitaliseret
Løsningen er enkel. Giv lokalpolitikerne nogle af de samme rettigheder, som Folketinget har tildelt sig selv. Det vil sige ordentlige- løn og arbejdsvilkår, adgang til rådgivning uden for borgmesterens kontrol og krav på, at spørgsmål skal besvares inden for en fair tidsfrist.

- Vores forslag vil give mere synlige politikere med tid til dialog med borgerne, og som borgerne kan stille til ansvar for gode og dårlige beslutninger og ringe eller skrive til hvis der er noget, man mener, er for galt, siger Sine Heltberg.

- Lokaldemokratiet virker kun, hvis borgerne kan se, hvem der har taget beslutningerne. Og kun hvis det er synlige politikere, der har gjort det. Hvis lokaldemokratiet ikke fungerer, er der ingen grund til at stemme. Det er desværre nok sådan, flere og flere tænker. Den udvikling skal vi have vendt, siger Gitte Terp Henriksen.

cgt