LEMVIG: En lokal miljøforening vil ofte være klageberettiget i de kommunale husdyrbrugsager, men det forudsætter, at foreningen har givet sig til kende og anmodet om at blive underrettet om den type sager.
Det må en miljøforening i Lemvig Kommune se i øjnene, nu da Ombudsmanden har afgjort, at foreningen ikke lever op til betingelserne.
Foreningen, der var stiftet af en række naboer, havde klaget til Miljøklagenævnet over en kommunal miljøgodkendelse til etablering af to nye stalde på et husdyrbrug, men havde ikke forinden anmodet om at blive underrettet om relevante sager - og er så ikke klageberettiget.
Nævnet mente ikke, at foreningen var klageberettiget, og det er Ombudsmanden nu enig i, fremgår det af en udtalelse.
Ikke beboerforening
Efter nævnets praksis kan beboer- og grundejerforeninger være klageberettigede, hvis mindst ét medlem er selvstændigt klageberettiget sådan som naboer og andre, der har en individuel, væsentlig interesse i sagens udfald, er.
I denne sag mener Ombudsmanden ikke, at foreningen kan karakteriseres som en beboer- eller grundejerforening, da den efter sine vedtægter har til formål at bevare naturområder i nærheden af husdyrbruget og varetage hensyn til ”natur og miljø, naboer og brugere af skoven”.
Endvidere lægger han vægt på, at medlemskab ifølge vedtægterne kan tegnes af alle, der vil arbejde for formålet, og at ca. en tredjedel af foreningens medlemmer bor i nærheden af husdyrbruget, mens de øvrige medlemmer kommer fra omkringliggende byer og landområder flere kilometer fra husdyrbruget.
Ombudsmanden kan heller ikke kritisere, at nævnet afviste at se på klagen, som om foreningen handlede som repræsentant for et eller flere klageberettigede medlemmer. Det skyldtes, at foreningens klage kom på foreningens egne vegne og ikke på vegne af bestemte enkeltmedlemmer.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.