Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Landsby genopliver andelstanken

Region Midtjylland og en række kommuner er i fællesskab godt i gang med projektet 'Fremtidens Landsby'. Ni projekter får støtte og nu kan det første holde midtvejs-indvielse

MIDTJYLLAND / RINGKØBING-SKJERN: Med Region Midtjyllands projekt Fremtidens Landsbyer i ryggen er ni landsbyer godt i gang med at virkeliggøre deres vidt forskellige planer for fremtiden. I samarbejde med deres Lokale Aktions Grupper LAG og deres respektive kommuner.

Således er projektet i Stadil-Vedersø nået så langt, at Ringkøbing-Skjern kommune og LAG Ringkøbing-Skjern kan invitere til åbent Hus og midtvejsindvielse i det tidligere Stadil gl. Mejeri.

Tilsammen har de ni landsbyprojekter i januar 2010 fået bevilget 5,8 mio. kroner fra Region Midtjylland og Vækstforum. Projekternes hjemkommuner og LAGer har hver bidraget med et tilsvarende beløb, mens private har bidraget med yderligere penge eller en frivillig arbejdsindsats.

Vidt forskellige planer
Og planerne spænder vidt - der er en børnebondegård, der er nye erhverv i gamle huse, der er faciliteter til lystfiskere, et grønt forsamlingshus, frisk fisk til forbrugerne samt fugleudkikssteder, og der er et hest-otel, en multibane, et sundhedshus og en trampesti - for nu at tage nogle eksempler i alfabetisk rækkefølge.

Enkelte projekter er løbet ind i vanskeligheder, der har skubbet tidsplanen, men samlet afspejler de ni projekter en stærk og sammenhængende indsats for at få flere til at bosætte sig og drive erhverv i landsbyerne. Indsatsen tager udgangspunkt i de styrker, der i forvejen er karakteristiske for den enkelte landsby.

Stadil-Vedersø genopfinder andelstanken
- Der er udført et imponerende stykke arbejde i Stadil-Vedersø. Lokalsamfundet har omfavnet projektet, og det har ført til et stærkt fokus på erhvervsudvikling, og så har det som noget ganske særligt genopfundet andelstanken, siger projektleder Suzanne Eben Ditlevsen.

Med andelsbevægelsens stærke tradition for samarbejde har lokalsamfundet opkøbt en af landsbyens karakteristiske teglstensboliger på 70 lokale anparter. Den centralt beliggende bolig er nu moderniseret og fungerer som bed & breakfast og lejebolig. Andelstanken er dermed fornyet fra at handle om landbrug til at omhandle fremtidens turisme.

- Vi vil gerne holde liv i landsbyens identitet, og det kræver, at vi får nyt indhold i de gamle bygninger. Det kan vi gøre i fællesskab ved at udvikle landsby-turisme, nye bosætningsmuligheder og rammer for mindre virksomheder til folk, der gerne vil bo og arbejde tæt på naturen i rolige omgivelser, siger Erik Poulsen, der er en af de lokale initiativtagere til projektet i Stadil-Vedersø.

I Stadil er fire kreative enkeltmandsvirksomheder derfor gået sammen i et attraktivt kontorfællesskab i mejeriets gamle kærnestue. Fællesskabet betyder faglige som driftmæssige fordele og styrker de enkelte virksomheders mulighed for at drive forretning i landdistrikterne.

mou

Billede: Stadil Gl. Mejeri er i dag restaureret, og fire kreative enkeltmandvirksomheder er flyttet ind i et nyt kontorfællesskab i mejeriets gamle kærnestue.