Læge får fængselsstraf for millionsvindel med blodprøver

Læge idømmes fængselsstraf for at have svindlet med forskningsmidler for 3,77 mio. kr. på to hospitaler. Han fik forskningsmidler til blodprøveanalyser, som aldrig blev udført.
26. FEB 2020 13.41

HOVEDSTADEN: I oktober 2018 havde anklagemyndigheden tiltalen klar mod en overlæge, der var mistænkt for at have svindlet med forskningsmidler for i alt 3,77 mio. kr., som anklagemyndigheden nedlægger påstand om konfiskation af.

Lægen, 54-årige Kristian Wachtell, er nu idømt 2,5 års ubetinget fængsel i Københavns Byret, der altså var enig med anklageren og har dømt lægen for 'bedrageri af særligt grov beskaffenhed'.

Bedrageriet er i første omgang foregået i perioden september 2007 til november 2011 på Rigshospitalet, hvor lægen har faktureret et schweizisk selskab for udførsel af blodprøveanalyser. Analyserne er bare aldrig blevet foretaget, og pengene gik til ham selv. De blev blandt andet brugt på at købe værdipapirer.

Lægen skulle ad 43 omgange have søgt om og fået i alt 600.000 schweizerfranc dengang svarende til 2,9 mio. kr. som betaling for blodprøveanalyserne. 

To forbrydelser - samme anklage
Anden påstand lød på samme anklage, men i perioden september 2012 til oktober 2013 på Glostrup Hospital, hvor beløbet løb op i 130.000 schweizerfranc svarende til 795.373 kr. Derfor lyder det samlede erstatningsbeløb på 3,77 mio. kr. 

Den skal gå til de to danske hospitaler, Glostrup Hospital og Rigshospitalet, der har tabt penge på svindlen og de prøver, som det schweisiske analysefirma altså ikke har foretaget. 

Anklagemyndigheden havde også nedlagt påstand om, at lægen fratages retten til 'at modtage, administrere eller på anden måde håndtere offentlige eller private midler bestemt til forskning eller behandling af patienter'. Denne blev også frataget.

Ved domsafsigelsen lagde retsformanden blandt andet vægt på, at lægens svindel er foregået systematisk, og at den dømte har misbrugt sin stilling som overlæge. 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev