

Ved KV13 stillede Dansk Folkeparti for første gang kandidater op i samtlige 98 kommuner - og blev repræsenteret i de 95. Men borgmesterposter fik de ingen af - og har aldrig haft det, bortset fra fagborgmester- og rådmandsposter.
I mange af dknyts løbende KV17-opsamlinger har vi fokuseret på de to sværvægtere i kommunalpolitik - S og V - der repræsenterer henholdsvis 757 og 748 af de 2444 lokalpolitikere. Denne gang ser vi på DF, der ved KV13 blev tredjestørste parti på kommuneplan - med 255 valgte, som dog efter snart tre år med afskalninger, eksklusioner og udmeldelser er reduceret til 237.
I sin borgmesterløshed har DF i mange kommuner haft afgørende indflydelse, når der skulle konstitueres. Partiet har således været en del, ikke bare af borgerlige borgmesterflertal, men også i S-SF-DF-flertal som tidligere set i Køge, Odsherred og Struer.
I Folketinget blev DF ved FV15 største borgelige parti - og hvis man skuer ud over landskabet kunne man jo se på, hvor partiet i forvejen står stærkt, og hvor der er et landskendt navn i spidsen.
I Hvidovre gik DF frem fra tre til fem pladser og valgte med MF Mikkel Dencker i spidsen at holde borgmester Helle Adelborg (S) på posten - og brød det blå valgforbund, der ellers vandt valget med 500 stemmer. Dencker tolkede den borgerlige aftale sådan, at største parti burde få borgmesterposten, men det mente de andre ikke, og så røg den aftale. DF skiftede blok og solgte sin støtte til S-SF - blandt andet for frikadeller i børnehaverne og juletræ på torvet.
I Guldborgsund fik DF godt 24 pct. af stemmerne - højeste andel i alle kommunerne. Og MF René Christensen selv scorede de 6.033 ud af partiets 8.026 stemmer, der rakte til at gå frem med tre til hele syv ud af 29 pladser. Han var af mange blevet udråbt som mulig ny borgmester, men kunne se til, at John Brædder fra Guldborgsundlisten sikrede sig støtte uden om S, der blev største parti. René Christensen, der i dag er sit partis finansordfører, kan meget vel få en rolle at spille igen.
Et landskendt navn finder man også i Hedensted, hvor MF og tidligere formand for Folketingets kommunaludvalg, Hans Kristian Skibby, er i spidsen for DF-gruppen på fire ud af 27 pladser, men er dog oppe imod et stærkt kort i Venstre-borgmester Kirsten Terkilsen.
At være kendt fra Folketinget er dog ikke noget i sig selv, måtte MF Karina Due sande i Silkeborg. Hun forlod i juni 2015 byrådet for at hellige sig arbejdet på Christiansborg, og forsøgte forgæves igen at blive sit partis lokale spids til KV17. Hun trak sig dog helt, da hendes partifæller nu hellere så gruppeformand Harry Madsen på plads nummer ét.
I Slagelse har partiet haft en mærkbar politisk åreladning, idet to ud af oprindeligt fem politikere har forladt partiet. Først blev Tonny Borgstrøm ekskluderet efter et heftigt byrådsmøde, hvor borgmester Stén Knuth (V) ikke kunne stoppe ham i en serie verbale angreb på gruppeformand Michael Gram. Selv forlod Gram senere partiet, som han mente gik mere op i fester og udflugter end i politik. Nu er Ann Sibbern valgt som ny spids.
I Ikast-Brande har DF blot to ud af 23 pladser og har igen valgt Simon Vanggard som spids. I Skanderborg har DF to ud af 29 pladser og har igen valgt Martin Frausing Poulsen som spids.
Har du kendskab til nyopstillede spidskandidater, der endnu ikke har været omtalt af dknyt, så giv gerne lyd til [email protected]
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.