dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Ekspert peger på demokrati under pres:
Kun en tredjedel har tillid til regionspolitikerne

Tilliden til regionspolitikerne er i bund, men formand for Danske Regioner, Anders Kühnau (S), tror på, at udvikligen snart vil vende. Ekspert peger på, at mere borgerinddragelse er vejen frem.
22. APR 2025 12.13

Danskernes tillid til kommunal- og regionalpolitikerne er faldet. Det viser Primetimes Tillidsbarometer 2025.

Værst står det til for regionalpolitikerne. I 2021 havde 47 pct. af danskerne tillid til dem, mens det kun er 34 pct. i den nye undersøgelse.

Og spørger man formanden for Danske Regioner, Anders Kühnau (S), har han et godt bud på, hvorfor det står sådan til.

- I 2021 havde vi endnu ikke set de fulde konsekvenser af covid-19. I sundshedsvæsnet har vi haft kapacitetsproblemer, og vi har været inde i en sundhedsmæssig krise som følge af pandemien, så det kan være en del af forklaringen, siger han til DK Nyt.

Tænker du, at det er nødvendigt, at I som politikere gør noget ekstraordinært for at få tilliden op?

- Vi kan se, at vores medarbejdere søger tilbage til vores hospitaler, og det er et tegn på, at vi er ude af krisen. Vi har fået ventetiderne ned, og det er klart, at hvis man som borger har oplevet meget lange ventetider, så vil tilliden til politkerne falde, siger han og tilføjer:

- Nu lever vi igen op til nogle af verdens højeste og hårdeste patientrettigheder, og det tror jeg, at befolkningen har bemærket. Og hvis de ikke har bemærket det endnu, tror jeg, at de vil opdage, at der er sket en positiv ændring.

En større tendens

Den faldende tillid til landets kommunal- og regionalpolitikere taler ind i en større tendens, forklarer Eva Sørensen, som er professor og kommunalforsker på Roskilde Universitet, til DK Nyt.

Gennem en årrække har nedgangen været drastisk på nationalt niveau, mens det er gået lidt langsommere på kommunalt og regionalt niveau.

- Selve tendens er meget trist og et udtryk for det, vi ser i resten af verden; demokratiet er under pres og kontakten mellem politkere og borgere er svækket, og det kan skyldes mange ting, siger hun.

Hun er enig i, at de mange udfordringer i sundhedsvæsnet kan være medvirkende til den mindre tillid til regionspolitikere. Men hun peger også på, at danskernes manglende kendskab til de regionale politikere kan være medvirkende til, at de score lavere end kommunalpolitikere, og derfor nødvendigvis ikke handler om tillid.

- Vi genkender kommunalpolitikerne, når vi ser et billede af dem, fordi det er en person, vi måske har talt med eller mødt nede på hovedgaden, siger Eva Sørensen.

Selvom danskerne har et stærkere og mere nært forhold til kommunalpolitikerne, er tilliden ikke meget større her.

I 2021 havde 47 pct. af danskerne tillid til dem, og nu er det tal på 39 pct.

Modsat er tilliden til regeringen steget for første gang i længere tid. Sidste år var det kun 32 pct., der havde tillid til regeringen, men i år er det hele 40 pct.

Og det er der nok særligt en grund til.

- Vi er bange for den nuværende verdenssituationen, og så føler vi, at regeringen tager hånd om det. Vi er glade for at se, at nogen tager ansvar, forklarer Eva Sørensen.

Tal med borgerne

En løsning på den knækket tillid er at skabe rum, hvor borgere og politikere kan tale ordentlig sammen og forstå hinanden, siger Eva Sørensen.

Det kan bl.a. ske i udvalg og andet borgerinddragelse.

- Det er her man kan se det hele forandre sig, fordi man som borger finder ud af, at politikerne faktisk bare er mennesker, der prøver at tage et stort ansvar for fællesskabet, men som så ender med at skulle træffe nogle møgsvære beslutninger, siger hun og fortsætter: 

- Samtidig får politikerne også en bedre fornemmelse af, hvor befolkningen er henne, så de ikke træffer beslutninger, som rammer fuldstændig ved siden af skiven og folkestemningen.

Men det kræver en strukturel ændring i den måde kommunalpolitik bedrives på for at skabe de store ændringer. 

Politikerne skal stoppe med at sidde i lukkede rum og tale med hinanden - de skal ud og inddrage borgerne.

- Man kan jo ikke tage alle borgere ind, men hvis man har ti borgere med i udviklingen af en bestemt politik, så har man også ti ambassadører, som kan gå ud at sige at de har været med og forklarer grundene til de valg, der er blevet taget.

Derudover understreger Eva Sørensen også vigtigheden i, at politikerne er opsøgende overfor borgerne året rundt.

- Som politiker kan man gøre meget ved at komme til borgerne og ikke kun gøre det to måneder før valget. De skal bruge lidt mere tid på at være ude blandt borgere og snakke med dem, siger hun.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/kun-en-tredjedel-har-tillid-til-regionspolitikerne

GDPR