
ÅRHUS: Et bredt flertal i Århus Byråd har indgået forlig om næste års budget, der indeholder væsentlige besparelser som konsekvens af de stramme økonomiske rammer, kommunen er underlagt. Samtidig er det dog lykkedes partierne at sikre et løft til vejvedligeholdelsen, en styrket indsats for de svageste ældre handicappede, en attraktiv kollektiv trafikbetjening, kostordning, klimaindsats, omsorgshotel, stadsarkiv mv., oplyser borgmesterens afdeling.
Efter et langt og intenst forhandlingsforløb indgik Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre natten til fredag forlig om Århus Kommunes budget for 2010. Således står 30 ud af byrådets 31 medlemmer bag forliget, og kun Enhedslisten står udenfor.
Århus Kommune skal ud i en sparerunde på i gennemsnit 362 mio. kr. årligt. Besparelserne er af forligspartierne fordelt som rammereduktioner på de enkelte områder, og de konkrete besparelser skal nu udmøntes gennem en proces, der gennemføres så hurtigt som muligt for at mindske unødig utryghed blandt medarbejdere og brugere. Besparelserne skal derfor vedtages i januar 2011.
Forligspartierne er enige om, at der skal gennemføres mindst mulige besparelser på kerneopgaver og borgernær service, men til gengæld skal så stor en del af besparelserne som muligt findes ved effektivisering og afbureaukratisering og ved at gennemføre besparelser på administrative og tværgående funktioner som f.eks. lønadministration, forsikringer, bygninger, kommunikation, annoncering, indkøb og udbud mv. Partierne peger også på behovet for at finde besparelser i 'toppen' af organisationen.
Konkret er det forudsat, at der gennemføres besparelser indenfor kommunens administrative funktioner for 20 mio. kr. i 2011, 40 mio. kr. i 2012, 60 mio. kr. i 2013 og 75 mio. kr. i 2014 og fremefter. Når de administrative besparelser er fuldt indfaset i 2014, vil de udgøre 8-14 pct. af de nuværende administrative budgetter.
Borgmester Nicolai Wammen (S) siger:
- Jeg er meget glad for, at det for femte år i træk er lykkedes at samle næsten hele byrådet bag et bredt forlig, som sikrer at byens økonomi fortsat er i balance samtidig med at vi har taget sociale hensyn.
- Vi har besluttet at slanke og effektivisere organisationen og undgå unødig bureaukrati for at sikre færrest mulige besparelser på vores service over for især børn, ældre og socialt udsatte.
Trods besparelserne rummer budgetforlig også en række service-udvidelser, blandt andet:
- Midler reserveret til merudgifter vedrørende udsatte familier, børn og unge og voksenhandicappede - 32 mio. kr. i 2011 og 16 mio. kr. i 2012.
- Forligspartierne finder det afgørende, at børnene i Århus Kommunens dagtilbud har mulighed for at få et sundt og nærende frokostmåltid - udvidelse på knap 10 mio. kr. årligt.
- Den nye kollektive trafikplan, der sikrer en attraktiv trafikbetjening og som samtidig er miljørigtig - ca. 40 mio. i 2011 og derpå faldende.
- Øget vejvedligeholdelse, forbedring af cykelstier og øget vintertjeneste - samlet 36 mio. kr. i 2011 og 2012.
- Videreførelse af klimaindsatsen samt grønne byrum - årligt 7,5 mio. kr.
- Et nyt korttidspladstilbud for ældre, et såkaldte omsorgshotel - 5 mio. kr. årligt i 2013 og 2014.
- Forventet merforbrug til handicapkørsel - årligt 5 mio. kr.
- Styrket indsats for de svageste ældre handicappede - 12-13 mio. kr. årligt.
- For at styrke 'citybrandingen' af Århus samt skabe events, der kan understøtte ambitionen om at blive Europæisk Kulturhovedstad i 2017, er der behov for at gøre Eventpuljen permanent - årligt 5 mio. kr.
- Forligspartierne er enige om at påbegynde etableringen af et stadsarkiv i Århus - ekstra 1,1 mio. kr. årligt.
Forliget indebærer uændrede udskrivningsprocenter/-promiller.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.