Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Kristendemokraterne holder kursen mod opstillingsberettigelse

Lidt nedsat kadence i antallet af nye vælgererklæringer.
4. MAJ 2020 15.10

Kristendemokraterne fortsætter med at lægge afstand til Veganerpartiet i kapløbet mod tiden om at samle nok vælgererklæringer til at kunne blive opstillingsberettiget til næste folketingsvalg. Kadencen i april er dog for begge partier dalet omkring en fjerdedel i forhold til antallet af nye vælgererklæringer i marts.

Kristendemokraterne har nu ifølge Indenrigsministeriets seneste månedsopgørelse 15.909 vælgererklæringer i hus, heraf 1.534 hentet hjem i april, og mangler således blot 4.309 op til de nødvendige 20.182. Til at skaffe dem har partiet helt frem til engang i marts næste år, før de ældste vælgererklæringer falder for 18 måneders forældelsesfristen.

Veganerpartiet som ellers frem til marts førte med flest vælgererklæringer, sniger sig i de seneste månedstal op på 15.003 vælgererklæringer. Samtidig har partiet passeret 18 måneders grænsen, således at der i maj skal indsamles 1.088 nye vælgererklæringer, bare for at holde trit med det antal, der bliver forældet.

Med 969 indsamlede erklæringer i april skal der altså skrues op for kadencen, hvis ikke næste månedstal skal fremvise tilbagegang. Både Veganerpartiet, Kristendemokraterne og flere andre partier har for nylig ifølge Berlingske henvist til coronasituationen som en forhindring for at indsamle vælgererklæringer og har i en henvendelse til indenrigsminister Astrid Krag (S) bedt om at få forældelsesfristen forlænget med samme antal måneder, som coronanedlukningen kommer til at vare.

Partier i vanskeligheder længe inden corona

Uden at henvise til coronasituationen har Veganerpartiet også tidligere foreslået en forlængelse af 18 måneders fristen, og for både Veganerpartiet og de øvrige partier bag ønsket om forlænget frist har vanskeligheden ved at nå det nødvendige antal underskrifter da også været aktuel længe inden virusset. Blandt de øvrige partier bag henvendelsen er Simon Emil Ammitzbøll-Billes parti Fremad, der efter seks måneder med faldende kadence er nået op på godt 2.500 vælgererklæringer, og Borgernes Folkeparti der er på samme niveau, og som de seneste seks måneder har hentet færre end 100 nye vælgerklæringer pr. måned.

For alle øvrige medunderskrivere på henvendelsen til indenrigsministeren er forbindelsen mellem deres sløje resultater og coronakrisen endnu mindre.

Fiskerlussing har i et halvt år stået bomstille på omkring 1.500 vælgerklæringer, Partiet Fokus det samme men på blot 79 vælgerklæringer, Feministisk Initiativ har i et halvt år ligget under 1.000 vælgererklæringer med faldende antal hver måned, De Grønne har efter tre måneders eksistens kun godt 400 underskrifter og Tidens Demokrater er over det seneste halve år sivet fra 118 til 62 vælgererklæringer. Endelig nævner Berlingske Jorden Frihed Kundskab, som imidlertid ikke optræder på Indenrigsministeriets liste.

For dem alle gælder imidlertid uanset medgang eller det modsatte i indsamlingen af vælgererklæringer, at 18 måneders forældelsesreglen kun kan ændres ved lov, og selv hvis det skete, ville en ny regel først kunne træde i kraft længe efter at den gældende forældelsesfrist er begyndt at spise af Veganerpartiets vælgererklæringer. Indenrigsminister Astrid Krag opfordrer i stedet partierne til at bide tænderne sammen og finde kreative løsninger, ligesom resten af samfundet har måttet gøre under nedlukningen.