Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Kristendemokraterne har lagt sig i spidsen med vælgererklæringer

Veganerpartiet er blevet overhalet og står desuden over for forældelse af sine første vælgereklæringer. KD er små 6.000 underskrifter fra at være i mål med opstillingsberettigelse.
3. APR 2020 11.21

Helt som ventet har Kristendemokraterne overhalet Veganerpartiet i indsamlingen af vælgererklæringer, 14.375 mod 14.034, og de to partier mangler nu henholdsvis lige under og lige over 6.000 underskrifter for at blive opstillingsberettigede til næste folketingsvalg, viser den seneste opgørelse fra Indenrigsministeriet.

Kristendemokraterne har mest fart på med 1.989 nye vælgererklæringer end ved seneste opgørelse i begyndelsen af marts. Veganerpartiets marts-høst er på 1.341 vælgererklæringer, men partiet er ved at løbe tør for tid, for når Indenrigsministeriet offentliggør sin næste opgørelse om en måned, så bliver det den sidste, hvor endnu ingen vælgererklæringer er nået at blive forældet.

Udsigten til netop det fik for et par dage siden partiet til at opfordre Indenrigsministeriet til at forlænge den 18 måneders forældelsesfrist. Det skete dog kun i en pressemeddelelse og ikke over for ministeriet, som køligt oplyste at at Veganerpartiet har indtil 23. oktober 2021 til at samle nok erklæringer.

Det er treårsdagen for godkendelsen af partiet som berettiget til at indsamle vælgererklæringer, som imidlertid forældes efter 18 måneder. Veganerpartiet har derfor blikket rettet mod 18 månedersgrænsen mere end mod tre års grænsen, men en appel til Indenrigsministeriet gør det ikke. Der skal en lovændring til, hvis der skal ændres på fristerne, og det sker næppe.

Foruden de to ledende partier i ræset mod opstillingsberettigelse er det værd at notere sig, at løsgænger og eks-LA'er Simon Emil Ammitzbøll-Billes parti Fremad i marts kun formåede at samle 106 nye vælgererklæringer, og med blot 100 i måneden før og 2.553 i alt er det derfor allerede dømt reelt ude ved et kommende folketingsvalg. Det samme gælder Klavs Riskær Pedersens parti Borgerlisten, der fik 477 vælgererklæringer hjem i marts, men kun har 1.851 i alt.

For at blive opstillingsberettiget kræves i alt 20.182 vælgererklæringer.