DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Kongsgården får stribe af påbud
Danmarks mest omdiskuterede plejehjem ligger i Viby i Aarhus Kommune og har 60 pladser til ældre borgere med somatiske, psykiske og kognitive funktionsevnenedsættelser
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Kongsgården får stribe af påbud

Det aarhusianske plejehjem får en række påbud fra Styrelsen for Patienstsikkerhed for blandt andet sygeplejefaglige vurderinger og medicinhåndtering.

AARHUS: Styrelsen for Patientsikkerhed har givet flere påbud til Plejehjemmet Kongsgården, der har været i fokus efter skjulte optagelser afslørede uværdig behandling af en beboer.

Det fremgår af styrelsens hjemmeside.

- Styrelsen for Patientsikkerhed gennemførte den 28. maj 2020 et tilsynsbesøg.

- Ved tilsynsbesøget blev styrelsen opmærksom på, at plejeenheden havde gennemgående mangler i den social- og plejefaglige dokumentation.

- Styrelsen blev desuden opmærksom på, at plejeenheden ikke i tilstrækkelig grad sikrede borgernes selvbestemmelse, indflydelse og medinddragelse i eget liv, skriver styrelsen blandt andet.

Der kom alvorligt fokus på plejehjemmet Kongsgården, da TV2 efter henvendelser fra pårørende lavede en dokumentar fra stedet, som indeholdt skjulte optagelser.

Aarhus Kommune fik nedlagt forbud mod, at dokumentaren blev sendt. Ekstra Bladet har efterfølgende dog vist dele af dokumentaren, der viser en beboer, som umiddelbart bliver behandlet uempatisk og ydmygende.

Dokumentation med betydelige mangler 

Samlet har Styrelsen for Patientsikkerhed givet fire påbud. De tæller påbud om at sikre medbestemmelse, dokumentation, systematiske arbejdsgange og mål for beboerne.

For dokumentationen har der været 'betydelige mangler', hvilket også har spillet ind i påbuddet om ikke at sikre beboernes ønsker til deres sidste tid.

- Styrelsen har endvidere lagt vægt på, at der i to ud af tre omsorgsjournaler vedrørende borgere med kognitive funktionsevnenedsættelser var mangelfulde beskrivelse af hjælp, omsorg og pleje af borgeren i relevante situationer, skriver styrelsen.

Læs alle påbuddene her.

Ritzau