DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Kommunernes indtægter fra parkering nærmer sig en milliard
Kommunerne må beholde alle indtægter fra betalingsparkering op til et loft på 320 kr. per indbygger i kommunen.
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix.

Kommunernes indtægter fra parkering nærmer sig en milliard

Sidste år steg kommunernes indtjening fra parkering, viser tal fra FDM. Den er steget 20 pct. siden 2015.
28. SEP 2020 11.00

Kommunernes indtægter fra parkering stiger. Det viser tal fra FDM, der er billisternes interesseorganisation. 

I 2019 havde landets kommuner indtægter på omtrent 972 mio. kr. fra betalingsparkering og parkeringsbøder. Det er 30 mio. kr. mere end året før og cirka 20 pct. mere end i 2015, viser tallene.

Størstedelen kom fra kommunernes betalingsparkering. Det løb op i omtrent 670 mio. kr., mens resten kom fra parkeringskontrol.

Rigtig mange af pengene gik direkte i kommunernes lomme, fortæller Dennis Lange, der er chefkonsulent hos FDM. Kommunerne må nemlig beholde alle indtægterne fra betalingsparkering op til et loft på 320 kr. per indbygger i kommunen.

Overstiger indtægten loftet, modregnes den i bloktilskuddet. Det er et beløb, som staten hvert år betaler kommunerne. Det er dog kun meget få kommuner, som rammer loftet, fortæller Dennis Lange.

Pengene deles med politiet

Indtægterne fra parkeringsbøder deles med Rigspolitiet. FDM mener, at det er et problem, at billisterne hvert år bruger flere og flere penge på parkering og p-bøder.

- Pengene går til alt andet end parkering og til generel finansiering i kommunerne. Det er jo ikke billisterne, der skal finansiere den kommunale regning, der er trods alt den kommunale skattebase, siger Dennis Lange.

Han peger på, at der - trods indtægten på næsten en mia. kr. - ikke bliver bygget nye parkeringsplader for det beløb rundt omkring i kommunerne.

- Vi så gerne, at de penge, billisterne betaler, også kom billisterne til gode i form af bedre og mere parkering. Det ville være det mest retfærdige, mener chefkonsulenten.

Ritzau