
Det offentlige har siden nytår tabt 1,5 milliard på aktiekursernes nedtur. Heraf tegner kommunerne sig for 647 mio. kr. frem til og med august. Det fortæller LO's ugebrev A4, der har analyseret tal fra Nationalbanken.
Men der er en væsentlig forskel på statens og kommunernes ejerskab af aktier. Staten, hvis tab beløber sig til 898 millioner, ejer hovedsaglig aktier, der relaterer sig til den centrale infrastruktur og medejerskabet af selskaber som SAS og Københavns Lufthavne.
Kommunerne derimod handler med aktier for at opnå en økonomisk gevinst, og det finder flere folketingspolitikere betænkeligt.
- Staten handler ikke aktivt på børsen. Det gør kommunerne. Men jeg mener som udgangspunkt ikke, at det er kommunernes opgave at være aktieinvestorer. De burde fokusere på den borgernære service, siger SF's finansordfører Jonas Dahl til A4.
Ordentlig forrentning
- Jeg vil ikke gøre mig til dommer over kommunernes investeringer. Men jeg antager selvfølgelig, at de ikke agerer aktiespekulanter, for det er så absolut ikke en kernekompetence for kommunerne, siger Venstres kommunalordfører Jakob Jensen.
Synspunkterne deles af Socialdemokraternes finansordfører John Dyrby Paulsen.
Kommunerne forklarer deres aktieinvesteringer med, at de ønsker en ordentlig forrentning af deres overskydende likviditet - f.eks. i forbindelse med anlægsprojekter.
Københavns Kommune har eksempelvis besluttet en lang række anlægsprojekter, hvor udgifterne først skal afholdes om et til tre år. Når projekterne er vedtaget, afsættes de økonomiske midler, og indtil pengene skal bruges, er det Københavns Kommunes opfattelse, at de forvaltes økonomisk sikkert og bedst muligt via kommunens investeringsforening. Det skriver kommunen i et notat til Ugebrevet A4.
mou
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.