Kommuner truer forældre til autister

Lydoptagelse dokumenterer, hvordan moren til et barn med autisme bliver truet med akut tvangsfjernelse, hvis ikke hun tager imod et skoletilbud. Klokkeklart ulovligt, siger lektor i socialret.
3. JUN 2022 14.16

Knap halvdelen af 226 forældre til børn med autisme er blevet truet med at få tvangsanbragt deres børn, hvis de ikke gør som kommunen beder dem om. Det viser en rundspørge, som Landsforeningen for Autisme har foretaget for Radio 24syv, Reporterne på 24syv.

Reporterne har været i kontakt med en række forældre, der enten har modtaget skriftlige eller mundtlige trusler. En af dem er Sandra Pugliese, som er mor til en autistisk dreng på 10 år. Under et møde med Frederiksberg kommune blev hun truet med at få fjernet sit barn akut, hvis ikke hun takkede ja til det skoletilbud, kommunen forslog.

-Jeg havde en pistol for panden. Jeg havde ikke noget valg, jeg turde ikke gøre noget andet end at sende ham af sted på den skole, siger Sandra Pugliese.

Lydoptagelse dokumenterer

På en lydoptagelse, som Reporterne på 24syv er i besiddelse af, kan man høre, hvordan en sagsbehandler stiller Sandra Pugliese over for et ultimatum:

“Enten så sker de her ting nu, eller også er vi sgu tilbage til §51. Så bliver der simpelthen lagt op til, at jeres barn bliver undersøgt, taget væk hjemmefra i 2 måneder uden sin mor, og så bliver han undersøgt psykologisk og pædagogisk. Det er det, vi ender med.’’, lyder det fra sagsbehandleren i optagelsen.

En paragraf 51 undersøgelse er den skrappeste tvangsanbringelsesparagraf, vi har i Danmark, og som kommuner kan ty til i akutte situationer, hvor der er frygt for alvorlig skade for barnet. Sandras dreng viste på det tidspunkt kraftige tegn på autisme, men var endnu ikke blevet helt udredt. Hun krævede derfor en psykologisk udredning og foreslog en alternativ skole, men det afviste kommunen:

- Efter noget tid på skolen begyndte min søn at reagere med mavesmerte, feber, selvskade, hallucinationer og begyndte at vaske hænder 50 gange om dagen. Der var ingen forståelse for hans situation hverken på skolen eller fra kommunen, siger hun. Drengen fik senere stillet diagnosen infantil autisme.

Ulovlig trussel

Ifølge Caroline Adolpshen, der er lektor i børneret og socialret ved Aarhus Universitet, så er der tale om en ulovlig trussel fra Frederiksberg Kommune:

- Det er fuldstændig utvetydigt ulovligt, det kommunen har gjort her. Udover truslen så har en sagsbehandler slet ikke kompetencer til at beslutte en paragraf 51 undersøgelse. Så både den grundlæggende forvaltningsret og de specielle børneregler i serviceloven er overtrådt her, siger hun til 24syv.

Frederiksberg Kommune har afvist at stille op til interview med kanalen, men familiechef i Familieafdelingen, Kristina Mikkelsen, skriver i et skriftligt svar til Reporterne:

”Dialogen mellem forældre og kommunens ansatte skal foregå på en ordentlig og respektfuld måde. Vi er meget kede af, at der er eksempler, hvor vi ikke har håndteret dialogen med forældre tilfredsstillende. Det skal vi helt klart forbedre, og det tager vi fat på øjeblikkeligt.”

cwa