På grund af de nye regler har mange kommuner fået travlt med at kontrollere, om ledige på kontanthjælp bor sammen med en kæreste, som kan forsørge dem. Ifølge kontorchef Lone Birgitte Christensen fra Ankestyrelsen er den netop offentliggjorte afgørelse en vejledning til kommunerne om ikke at gå tættere ind på borgernes private forhold, end der er behov for.
- Man må simpelt hen ikke indhente flere oplysninger, end det, der er relevant. Og i langt de fleste sager behøver kommunen slet ikke at lede efter yderligere oplysninger, når først de har tjekket de objektive kriterier i de tilgængelige registre, siger hun til Avisen.dk.
Efter regeringens reform af kontanthjælp er samlevende par nu også forpligtet til at forsørge hinanden. Det vil sige, at en arbejdsløs ikke kan få kontanthjælp, hvis den samlevende partner har en moderat indtægt. De nye regler har skabt travlhed i kommunerne og frustration blandt mange samlevende.
Kontrol er unødvendig
Men ifølge Ankestyrelsen skal kommunerne ikke bruge kræfter på at undersøge, om et forhold mellem samboende er af 'ægteskabslignende karakter'. I langt de fleste tilfælde afgøres sagen nemlig af en række objektive betingelser, som fremgår af offentlige registre.
Ankestyrelsen kritiserer desuden en konkret, unavngiven kommune for ikke at have lavet en partshøring, før en borger fik frataget sin kontanthjælp. Ifølge Ankestyrelsen er der flere kommuner, som på den måde har snydt ledige for en chance for at forklare sig, før deres kontanthjælp måske er forsvundet.
Københavns Kommune var en af de kommuner, som i efteråret udsendte et brev om de nye regler. Her fik 4.700 københavnere et brev, hvor de blev bedt om at oplyse, om de var kærester med den person, de deler postkasse med.
Kommunen har dog siden lavet en egentlig partshøring med de borgere, som stod til at miste kontanthjælp, forklarer Ole Larsen, der er pressechef for beskæftigelsesforvaltningen. Og generelt flugter principperne i landets største kommune med Ankestyrelsens nye principafgørelse, fortæller pressechefen.
- Vi har politisk vedtaget en minimumsmodel, som betyder, at vi anvender de tilgængelige registre, og ikke går videre med at undersøge for eksempel sociale medier, siger Ole Larsen til Avisen.dk.
Læs hele artiklen på Avisen.dk
kil
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.