
I nogle kommuner er nedskæringerne så voldsomme, at de ifølge Ældre Sagen er ulovlige. Foreningen lægger nu sag an ved Statsforvaltningen, skriver Information.
Faxe, Kolding, Fredensborg og Albertslund Kommune kan se frem til at få deres regler for hjemmehjælp gransket af Statsforvaltningen. Ældre Sagen vil nu have undersøgt, om kommunerne overtræder sociallovgivningen.
I Kolding Kommune strammer man kravene for, hvornår man kan få hjemmehjælp. I Faxe Kommune giver man alle, der ansøger om hjemmehjælp for første gang, status af kun at have midlertidigt brug for hjemmehjælp.
- I de fire tilfælde kan vi i lovforarbejdet se, at det ikke er sådan loven er tænkt, og derfor må vi sige stop, siger chefkonsulent ved Ældre Sagen Olav Felbo.
Sagsanlæggene kommer i kølvandet på en ny rundspørge blandt landets 98 kommuner lavet af Altinget.dk og Ældre Sagen. Rundsprøgen viser, at hver fjerde af landets kommuner vil lave yderligere nedskæringer på hjemmeplejeområdet i resten af 2010.
Det betyder bl.a. mindre tid og færre ydelser for de ældre eller skrappere adgangskrav til at få hjemmehjælp.
Socialministeriet er kommet med friske tal, der viser, at den praktiske hjemmehjælp i forvejen er faldet med 12,5 procent over de sidste fem år.
Ældre Sagen har tidligere vundet en lignende sag som den, der nu skal køres mod Faxe Kommune.
- Jeg har al grund til at tro, at der sidder ansvarlige politikere i landets kommuner. Sker der enkelte fejl, så skal der rettes op på dem i stedet for at tegne et generelt skræmmebillede. Kommunerne er tvunget til at prioritere skarpere end tidligere, fordi der kommer så mange flere ældre. Men det er ikke ensbetydende med, at dem, der virkeligt har brug for hjælpen, ikke får den. For det gør de, siger formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg og borgmester i Rebild Kommune Anny Winther (V), der ikke vil kommentere de konkrete sager.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.