Kommuner og regioner stævnet af vegetarisk forening
Det er en menneskeret med et kødfrit alternativ i offentlige køkkener, mener Dansk Vegetarisk Forening, der stævner to regioner og to kommuner med påstande om diskrimination. (Genrefoto).
Foto: Caroline Seidel, Ritzau Scanpix

Kommuner og regioner stævnet af vegetarisk forening

Med påstand om diskrimination har Dansk Vegetarisk Forening stævnet to regioner og to kommuner. Det handler om muligheden for at få plantebaseret kost i de offentlige køkkener.
21. JUN 2022 9.40

Dansk Vegetarisk Forening fører flere sager på vegne af fire forskellige borgere og familier, der har været udsat for det, foreningen kalder diskrimination, og derfor er både Region Sjælland, Region Hovedstaden, Københavns og Jammerbugt kommuner blevet stævnet af foreningen, oplyser foreningen.

Alle fire sager handler om borgere, der lever vegetarisk eller vegansk, men som har mødt udfordringer i de offentlige køkkener i fx hospitaler eller daginstitutioner, hvor de ikke har haft et reelt alternativ til kost med animalske produkter.

- Vi ville ønske, at det ikke var nødvendigt at gå rettens vej for at sikre veganere og vegetarers ret til at spise måltider uden animalske produkter. Men der er desværre en udbredt forskelsbehandling af familier og borgere, der ønsker nærende, plantebaserede måltider - også når de er indlagt på danske hospitaler, i psykiatrien, på plejehjem og når de sender deres børn afsted i daginstitution. Derfor må vi nu prøve spørgsmålet ved domstolene, siger Dansk Vegetarisk Forenings generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl.

Påstand om diskrimination

Retssagerne er støttet af over 1.300 borgere gennem donationer på 450.000 kr, oplyser foreningen. Det er Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 9 samt diskriminationsforbuddet i Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 14, der er omdrejningspunktet i alle fire sager. Advokat Dorthe Kynde Nielsen, Foldschack Advokatpartnerselskab, fører sagen og mener, at det er vigtigt, at det offentlige sikrer lige vilkår for alle.

I sagen fra Jammerbugt Kommune er en vegansk familie i Brovst utilfreds med, at deres datter ikke kan få vegansk mad i børnehaven eller må medbringe sin egen veganske mad. De mener, at det er krænkende for familien, at datteren dermed forhindres i at leve efter familiens overbevisning med at spise plantebaseret.

- Når vi har udvalgt fire sager er det for at sætte fokus på, at dette ikke blot er et enkeltstående problem, men at vegetarer og veganere på tværs af Danmark oplever at blive forskelsbehandlet, siger Dorthe Kynde Nielsen.

cwa