Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Daginstitutioner og andre offentlige institutioner skal forpligtes til at have vegetariske eller veganske alternativer på menuen, lyder kravet fra Dansk Vegetarisk Forening.
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Vegetarer vil have dom for ret til kødfri spise i det offentlige

Forening har indsamlet 280.000 kr. til søgsmål, der skal afklare retten til vegetariske eller veganske måltider.
13. JUL 2020 6.38

Daginstitutioner, plejehjem, sygehuse og andre offentlige institutioner skal forpligtes til at have vegetarisk eller vegansk mad på menuen. Det mener Dansk Vegetarisk Forening, der vil gå rettens vej for at få kravet anerkendt ved domstolene.

Foreningen har på ti dage indsamlet 280.000 kr. til forberedelse af et søgsmål mod en eller flere offentlige institutioner. Målet er en halv mio. kr., oplyser foreningens generalsekretær, Rune-Christoffer Dragsdahl.

- Vi har gennem seks år fået henvendelser fra borgere, der har oplevet, at de ikke har kunnet få et vegetarisk eller vegansk måltid på alt fra daginstitutioner og plejehjem til sygehuse og psykiatrien. Vi har også forsøgt at få det igennem politisk med henvendelser til de fleste partier på Christiansborg. Desværre er der ikke sket noget endnu. Nu er der så mange borgere i klemme, at vi må have en juridisk afklaring, så vi kan få slået fast, hvad man har af rettigheder, siger han.

Der er eksempelvis daginstitutioner, der slår sig op på at føre en grøn kostpolitik. Men det skal ifølge Dansk Vegetarisk Forening være et krav, at alle offentlige institutioner kan tilbyde et vegetarisk eller vegansk alternativ.

- Vi har et eksempel med en borger, der har spurgt ti forskellige daginstitutioner i Valby og omegn, og alle har sagt nej. I Nordjylland har vi et eksempel, hvor konsekvensen har været, at familien måtte vælge en institution i en helt anden by. Vi synes, det er grundlæggende problematisk, at man ikke er sikret den her rimelig basale ret til et grønt måltid, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Menneskerettighedsdomstolen har anerkendt, at vegetarer og veganere er omfattet af menneskerettighedskonventionen, men det er ikke afklaret, om det også kan oversættes til, at en borger har ret til et grønt måltid i en offentlig institution. Det er det en kommende retssag skal skabe klarhed over.

Cirka 2,5 pct. svarende til 140.000 personer lever vegetarisk i Danmark, fremgår det af tal fra Coop Analyse.

Ritzau