Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Kommuner lægger store genåbnings-puslespil i øjeblikket

Flere kommuner melder om, at det kan blive svært at åbne allerede onsdag den 15. april. Andre er allerede tæt på at være klar. Fælles er, at der stadig er mange spørgsmål.
8. APR 2020 8.16
TEMA: Corona

Statsminister Mette Frederiksens (S) melding mandag aften om genåbning af skoler og daginstitutioner har sat et kæmpe planlægningsarbejde i gang ude i kommunedanmark. Kigger man rundt i landet, er meldingerne om, hvorvidt man kan nå at blive klar til genåbning onsdag den 15. april, meget forskellige.

Fælles er, at de venter på retningslinjer fra myndighederne om, hvilke krav der stilles til genåbningen, og dem forventer de, at KL melder ud i løbet af i dag. Men allerede nu lyder det, at det tegner til at blive en kæmpe opgave. I Hillerød forventer borgmester Kirsten Jensen (S) at stå klar til genåbning den 20. april.

- Det, som blev sagt på pressemødet, var, at vi som kommune og skoler skal være parate til det. Vi skal sikre, at 0.-5.-klasserne og medarbejderne kan være på skolerne på en måde, som er sikker og i orden, og at der er et tilrettelagt undervisningsskema. Det er næsten som at starte et nyt skoleår, siger hun til Sjællandske.

Hvem bestemmer?
I Slagelse er borgmester John Dyrby (S) i tvivl om, om det er stat eller kommune, der bestemmer, hvornår Slagelses skoler og daginstitutioner skal åbne igen. Også det afventer en afklaring i dag. Derfor kan det kræve et virtuelt byrådsmøde i løbet af påsken, lyder det fra borgmesteren.

- Der er usikkerhed om, hvorvidt vi kan sige, at vi simpelthen ikke er klar til at kunne åbne 15. april. Vi har ikke modtaget nogle retningslinjer, men vi har modtaget flere henvendelser fra forældre, der ikke mener, at man bør åbne, siger han til Sjællandske.

I Esbjerg har man 'vildt travlt' og kan på nuværende tidspunkt ikke sige, om man kan blive klar til åbning onsdag. Det skal først ske, når det er sikkert og forsvarligt, lyder det fra Jørn Henriksen, direktør for børn og kultur. I første omgang mangler der svar på to store spørgsmål:

- Vi skal vide, hvor mange børn der møder op, når vi åbner igen, og hvordan får vi det til at fungere på en måde, så det stemmer overens med de anbefalinger, Sundhedsstyrelsen udsender, siger formand for Børn og Familieudvalget, Diana Mose Olsen (SF) til JydskeVestkysten.

Afventer nye meldinger
I Nordfyns Kommune forventer man at være klar til åbning den 17. april. 

- Jeg vil være ærgerlig over at stikke garantier ud nu her om den 15., hvis det viser sig først at være muligt den 17. Vi skriver ud til forældrene onsdag, når vi ved mere, og så vil vi løbende skrive ud, efterhånden som vi også får flere informationer, siger borgmester Karsten Poulsen (V) til Fyens Stiftstidende.

Andre kommuner som Kolding og Varde melder på trods af manglen på information, at de forventer at være klar til at genåbne onsdag den 15. april. Kommuner som Odense, Svendborg, Tønder, Køge og Roskilde afventer informationen, før de vil melde noget ud. Det har de sidste tre kommuner sendt pressemeddelelser om. Ringsted forventer allerede at melde omstændighederne for genåbning ud i løbet af i dag, lyder det også i en pressemeddelelse.