
Af MEP Ole Christensen (S)
Det går ikke EU-systemets næse forbi, når Norddjurs Kommune gør noget. I hvert fald ikke, hvis det er rigtig godt, det de gør. I dette tilfælde hjælper den østjyske kommune os hernede i Bruxelles med en værre hovedpine. Det var nemlig lindrende som en Panodil, da jeg læste, hvordan flere og flere kommuner indfører sociale klausuler, når de sender kontrakter i udbud. Lige fra Silkeborg, Viborg og Randers over Odense og hele vejen til København.
Hold fanen højt
Det er et knaldgodt initiativ, når kommunerne stiller krav til arbejdsforholdene i de virksomheder, som vil byde på kommunens udbud. Det er noget, som EU og Danmark er dybt afhængige af. Vi har nemlig svært ved at lovgive i forhold til de problemer, der er opstået med den vandrende arbejdskraft i EU. For forholdene på arbejdsmarkedet skal varetages af arbejdsmarkedets parter - og ikke af politikere.
Men kommunerne er jo store arbejdsgivere. Og politikerne i kommunalbestyrelsen har muligheden for at gå foran det private Danmark, holde fanen højt og sige klart nej til udnyttelse af arbejdere fra for eksempel Polen, der risikerer grov udnyttelse af kyniske arbejdsgivere i Danmark.
Arbejdskraftens frie bevægelighed er nemlig ikke blevet modtaget så idealistisk, som man kunne ønske. Der er mange arbejdsgivere, der ikke er blege for at have fattige europæere ansat til 40-50 kroner i timen. Det danske Institut for Menneskerettigheder afslørede endda, hvordan bulgarske mænd blev holdt som slaver i en gammel og kold fabriksbygning i København. I hovedstaden i det land, der netop som det første afskaffede slavehandlen!
Spil med musklerne
Derfor håber jeg, at flere kommuner vil følge trop med dette fantastiske initiativ. For social dumping er en unfair konkurrence for de danske arbejdstagere. Men selvfølgelig skal man ikke fra centralt sted kræve, hvad den enkelte kommune skal gøre. Så jeg kan kun appellere til hver enkelt af jer og håbe, at I vil sige nej til entreprenører, der ikke bare så umenneskeligt udnytter fattige europæeres drømme, men også presser lønnen i Danmark og skader konkurrenceevnen hos især de ufaglærte.
I korte træk beder jeg kommunerne om at stille krav til de arbejdsforhold, som entreprenører byder deres medarbejdere. I hvert fald hvis de vil byde på de projekter, som kommunen sætter i udbud.
For med blandt andet kommunernes anlægsbudgetter kan borgerrepræsentanterne spille med nogle muskler, der kan være med til at sætte en standard, som jeg håber, vil brede sig til resten af samfundet. For det er totalt uholdbart, at danske ufaglærte, håndværkere og lovlydige arbejdsgivere skal konkurrere mod lave lønninger og dårlige arbejdsforhold. Forhold, der mest af alt giver os europaparlamentarikere en grim hovedpine, fordi vi ikke kan gøre noget ved det.
Medlem af EU-parlamentet Ole Christensen
Foto: http://www.flickr.com/photos/pedrokwezi/with/3604306766/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.