
Af Thea Storm Pedersen
GLADSAXE: I Gladsaxe Kommune har man siden februar 2011 henvist 92 borgere til den private virksomhed ITK 2's sygedagpengemodel 'Rask eller Gratis'. Resultatet af indsatsen er, at 62 pct. er blevet meldt raske og derfor igen står til rådighed for arbejdsmarkedet. De resterende 38 pct. er ikke blevet raskmeldte inden den fastsatte tidsgrænse på 13 uger, og dermed slipper kommunen for at betale regningen for deres deltagelse i kurset.
Det fortæller virksomheden i en pressemeddelelse.
- Det er en no cure - no pay, som nogle af aktørerne på beskæftigelsesområdet bruger. Men vi bruger det ikke, fordi det er gratis, for hvis kun en meget lille andel blev raske, så ville det jo være spild af tid. Så vores bevæggrund for at bruge det er, at vi er interesserede i, at folk bliver raske, siger Ebbe Holm, arbejdsmarkedschef i Gladsaxe Kommune.
ITK 2 samarbejder med flere jobcentre i hovedstadsområdet, bl.a. København, Frederiksberg, Gladsaxe og Rødovre.
- Udover at hjælpe borgerne, så består en del af succesen også i, at kommunerne kan spare penge og sagsbehandlingstid ved at lade os hjælpe dem. Kommunen betaler nemlig kun for aktiveringen, hvis borgeren raskmeldes inden max. 13 ugers aktivering. Det er et bevis på, hvor meget vi tror på den model, vi tilbyder, siger Karsten W. Petersen, administrerende direktør i ITK 2.
Hjulpet det sidste stykke
Der er både fokus på individuelle handlingsplaner, sundhedsprofiler og fysisk og mental træning i Rask eller Gratis-forløbene. Det er teamchef i Jobcenter Gladsaxe, Charlotte Palkinns oplevelse, at det er med til at give bedre resultater end tidligere:
- Jeg bilder mig ind, at den aktivitet, som borgerne får tilbudt ved ITK 2, er med til at fremme en tilbagevenden til arbejdsmarkedet. I bund og grund så har det altid givet gode resultater at være aktiv. Forskellen på det vi har prøvet før, og det der sker her er, at det er en kombination af den sundhedsrettede og den beskæftigelsesrettede indsats, siger hun.
Hun skulle dog lige vænne sig til ideen om, at man kun betaler for det, der hjælper folk tilbage på arbejdsmarkedet.
- Men i bund og grund er det jo ganske glimrende. Det er logisk: Hvorfor skulle vi ikke bare betale for det, der virker? Prisen ligger ikke specielt anderledes end andre leverandører, men de vinder på at lave en mere effektiv indsats. De sikrer også, at borgeren bliver hjulpet lige det sidste stykke på vej, uden at vi overhovedet opdager det.
Historien om Johnny
En af de borgere som har mærket sygedagpengemodellens resultater på egen krop er Johnny fra Frederiksberg.
Fra 2002 og frem oplevede Johnny en serie hændelser som medførte, at Johnny ikke kunne passe sit arbejde og derfor kom på sygedagpenge. Efterdønningerne af en hjerneblødning betød, at han ofte var meget træt om eftermiddagen og havde hukommelsesproblemer.
Senere blev Johnny ramt af gigt, som løbende blev forværret. Johnnys normale udadvendte og humoristiske personlighed blev også forandret, og han begyndte at lide af depression og angst.
Johnnys start hos ITK 2 begyndte med udarbejdelsen af en sundhedsprofil for at afklare Johnnys helbred og skånebehov. Udover den mentale og fysiske træning som påbegyndtes, kom Johnny også i virksomhedspraktik på en skole.
Johnny oplevede her, at han sagtens kan fungere i et job og fik det bedre både fysisk og psykisk af at bruge sin krop og være et sted, hvor kollegaerne havde brug for ham.
Skolen, hvor Johnny var i praktik har senere meddelt, at hvis Jonny bliver tildelt et fleksjob af kommunen, så vil de meget gerne fortsætte med samarbejdet.
Kilde: ITK 2
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.