dk-nyts rundgang i nogle af de mere opsigtsvækkende resultater fra kommunalvalget. Opdateres løbende
23. NOV 2001 12.00
Fabrin klar til KL-formandspost
Søllerøds borgmester, Erik Fabrin, klar som kandidat til posten som formand for KL. - Det afgørende er, at det er hele vores bagland, der skal træffe beslutningen. Og mange af dem er nye!
Det er Kramers København
Venstres borgmesterkandidat, Søren Pind, må vente næste valg, hvis han vil være overborgmester for Københvans Kommune.
Socialdemokratiet har indgået en rød konstitueringsaftale med SF og Enhedslisten.
Aftalen blev forhandlet på plads natten til torsdag og blev torsdag eftermiddag godkendt af SF og Enhedslistens baglande. Aftalen giver hver part en borgmesterpost og overborgmester-jobbet til Jens Kramer Mikkelsen.
Fuglebjerg opretter Idé-udvalg
Fuglebjerg Kommune skal være en endnu mere attraktiv kommune, hvor service og fritidsliv er i fokus, og hvor kommunen opleves som et godt sted at leve og etablere sig.
Med disse ord har partierne bag den nye konstitueringsaftale i Fuglebjerg oprettet et Ide- og Udviklingsudvalg. Under udvalgets fagområde hører også kultur- og fritidsområdet.
Et stort flertal bestående af Konservative, Socialdemokratiet, Tværsocialistisk Gruppe og Venstre har indgået konstitueringsaftalen. Udenfor står kun Borgerlisten og Jørgen Frausing, som gik tilbage fra fem til tre mandater ved valget.
Kommunen vil også flytte rundt på opgaverne omkring børn og unge. For at styrke indsatsen overfor familier, hvor børns udvikling og trivsel er i fare, overføres den politiske styring af Børn- og ungekontoret fra Børne- og Kulturudvalget til Socialudvalget.
Børne- og Kulturudvalget skal koncentrere sig om behovet for og udnyttelsen af ressourcerne indenfor skole- og pasningsområdet. Udvalget ændrer navn til Børneudvalget, og kulturopgaverne overføres til det nye Idéudvalg.
Herudover findes fortsat et Teknik- og Miljøudvalg.
Nilfisken fra Odense
I Odense kalder de borgmester Anker Boye for Nilfisken på grund af hans evne til at støbvsuge stemmer. Til kommunalvalget slog den folkekære politiker til igen: 35.931 satte deres kryds ud for nummer et på liste A.
Den ny Århus-borgmester, Louise Gade (V), opnåes 35.763 stemmer. Københavns overborgmester, Jens Kramer Mikkelsen (S), blev nummer tre med 27.417 personlige stemmer.
Ung stemmesluger i Skive
Efter fire år med den konservative Søren Andersen som borgmester, bliver den traditionelt socialdemokratiske limfjordsby igen socialdemokratisk. Den 41-årige forretningsfører, Per Jeppesen, havde et personligt kanonvalg. Næsten 4.000 skibonitter - eller 22 procent - satte kryds ud for liste A’s spidskandidat.
Dermed opnåede partiet knap 40 pct. af stemmerne og gik det nødvendige mandat frem for, at Socialdemokratiet – sammen med de radikale og SF – kunne genvinde borgmesterkontoret i ”Emalienborg”, som administrationsbygningen kaldes i folkemunde.
- Jeg vil gerne indrømme, at det er besynderligt, at vi til folketingsvalget i kredsen går et mandat tilbage, samtidig med, at vi går frem til kommunalvalget. Jeg tror forklaringen er, at når der er tale om et borgmestervalg, som det var i Skive, så rykker folk sammen om borgmesterkandidaterne.
Ung borgmester i Randers
Randers har fået landets indtil videre yngste borgmester.
Den kun 25-årige Michael Aastrup Jensen (V) er valgt som ny borgmester for Randers efter at Venstre har konstitueret sig med Dansk Folkeparti, Konservative og den nye Randers-Liste med den afhoppede socialdemokrat Bent Martinsen i spidsen.
Dermed har det nye borgerlige samarbejde 14 ud af 25 pladser bag sig. Bent Martinsen bliver ifølge TV 2 Østjylland viceborgmester.
Venstre gik frem med et mandat til seks, mens de Konservative bevarede deres tre mandater i byrådet.
Den nye Randers-listen med Bent Martinsen i spidsen fik et kanonvalg, da 15 procent i Randers stemte på den, og partiet derved fik fire mandater ind i byrådet.
Bent Martinsen forlod Socialdemokratiet i protest, da partiet opstillede den tidligere personaledirektør i kommunen, Finn Glerup, som S-kandidat. Glerup har fået tildelt et stort ansvar for skandalerne omkring personalesager og fyringer i borgmester Keld Hüttels embedsperiode. Glerup har senere trukket sig fra opstillingen.
Randers-Listen tæller også Venstres tidligere borgmesterkandidat, Kurt Helge Andersen.
Bjarne Overmark fra Beboerlisten vandt yderligere et mandat til listen, der nu er oppe på tre mandater. Dansk Folkeparti gik fra to til et mandat.
Valg skabte uklarhed på Læsø
Der er lagt op til et større drama om konstitueringen i landets mindste kommune, Læsø, efter tirsdagens valg.
Alle opstillede partier og lister fik valgt mindst et medlem, så den ni mand store kommunalbestyrelse nu består af en Socialdemokrat, to mandater fra Den Ny Liste (i valgforbund med S), tre fra Læsø Fælles Borgerliste med borgmester Erik Malmose og formand for Danmarks Fiskeriforening, Bent Rulle. Læsølisten, der er udbrydere fra S, fik (gen)valgt Jørgen Keller og Venstre stillede op for første gang og fik valgt to medlemmer.
Louise Gade vinder Århus
82 års uafbrudt socialdemokratisk styre i landets næststørste by er slut. Louise Gade overtager borgmesterkæden fra Flemming Knudsen
Efter et af de mest dramatiske valg i Århus Kommunes historie stod det onsdag formmiddag klokken ti klart, at 82 års socialdemokratisk styre er slut.
Borgmester siden bykongen Thorkild Simonsen blev indenrigsminister for knap seks år siden, Flemming Knudsen, led et svigende personligt nederlag, da først de radikale og herefter vælgerne vendte ham ryggen.
S og DF deler borgmesterposter i Køge
Torben Hansen (S) bliver som ventet borgmester for Køge Kommunes nye Byråd.
Det nye byrådsflertal består af Socialdemokratiets otte mandater plus 1 madat fra henholdsvis SF, Forældrelisten og Dansk Folkeparti. De tre partier og lister sætter sig på alle betydende udvalgsposter i kommunen.
Danske Folkepartis John Kellberg bliver 1. viceborgmester i det nye Byråd.
Socialdemokraterne sætter sig på posterne som formand for Teknik- og Miljøudvalget, ETK-udvalget, Børne- og Unge udvalget samt Havnebestyrelsen.
Forældrelisten får posterne som formand for Børneudvalget og skatteankenævnsformand.
SF får formandsposten i Socialudvalget. Dansk Folkeparti får formandsposten i Kulturudvalget.
Dermed er partiet Venstre kørt ud på et sidespor i Køge i de næste fire år. Venstre fik ellers et godt valg med en fremgang fra seks til syv mandater ud af 21.
Borgmester gennem næsten 30 år Willi Eliasen gik ved valget på pension og det gav mulighed for et politisk skifte efter 80 års socialdemokratisk ledelse.
Venstres spidskandidat Jørgen Mikkelsen mentes at have en stor chance.
Ballerup banker de borgerlige
Ballerups borgmester Ove E. Dalsgaard er ligesom de øvrige socialdemokratiske borgmestre på vestegnen i Københavns Amt kommet styrket ud af kommunalvalget.
Med en fremgang på fire mandater har Socialdemokratiet den totale dominans i Ballerup med 16 ud af 25 pladser.
Både Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti gik tilbage i Ballerup, mens SF fastholdt sine to mandater.
Hvisken og tisken i København
Lange og hemmelige forhandlinger er i vente på Københavns Rådhus efter et kommunalvalg, hvor Venstre har vundet en sejr, de får svært ved at omsætte til magt.
Venstres fremgang på hele fem mandater giver ikke borgerligt flertal, og spidskandidaten Søren Pind er langt fra overborgmesterposten.
Hans udtalelser både i valgkampen og på valgnatten tyder på da også på, at han slet ikke ønsker den. Til TV2 sagde Søren Pind i går, at det er urealistisk at Venstre får overborgmesterposten denne gang.
- Vi har etableret et brohovede, og det er vi tilfredse med. Det er usandsynligt at vi finder et flertal udenom Socialdemokratiet og sammen med SF. Så skal de da være lige så fleksible som i Vejle, sagde Søren Pind blandt andet.
SF er derimod gået til valg for at vinde overborgmesterposten til Bo Asmus Kjeldgaard, og hvis partiet spiller højt spil kan det lykkes. Enten ved at SF sværger troskab over for Socialdemokratiet. Eller ved partiet indgår en "uhellig" alliance med Søren Pind.
På papiret har venstrefløjen imidlertid et pænt flertal. Efter kommunalvalget har S, SF og Enhedslisten 30 ud af 55 mandater.
Ny V-borgmester Tørring-Uldum
Tørring-Uldum Kommune får ny borgmester. Det bliver den hidtidige 2. viceborgmester Kirsten Terkilsen (V), der overtager posten efter kommunens mangeårige borgmester, Frede Jacobsen, der ved sidste valg blev valgt ind for Venstre.
For godt et år siden meddelte han partiforeningen, at han efter valget ikke ønskede at fortsætte som borgmester. Ved et efterfølgende opstillingsmøde meddelte borgmesteren, at havde ombestemt sig og alligevel ønskede at stille sit kandidatur til rådighed.
Frede Jacobsen tabte efterfølgende kampvalget til Kirsten Terkilsen med stemmerne 84 – 4.
Den tabende borgmester stiftede herefter en borgerliste, der opnåede fire pladser i den nye kommunalbestyrelse. Men det var ikke i nat muligt for den siddende borgmester at skaffe flertal for endnu en periode.
I stedet konstituerede Kirsten Terkilsen sig med stemmer fra Dansk Folkeparti, de konservative og så Venstre.
Anker banker Venstre
KLs formand, Anker Boye (S), gjorde det som partiformand og statsminister, Poul Nyrup Rasmussen (S), ikke kunne. Anker slog Venstre ved kommunalvalget i Odense.
Anker Boye fortsætter som borgmester i Odense. Faktisk formåede partiet at få 46,9 procent af stemmerne og det gik derved et mandat frem og har nu 14 ud af 29 mandater i byrådet.
Fremgangen er på 5,6 pct.point.
De konservative ser ud til at gå et mandat tilbage. Venstre går 0,7 pct. frem, men ikke nok til at få et ekstra mandat.
Årsagen til Socialdemokratiets fremgang skal formodentligt tilskrives et meget stort antal personlige stemmer til KL-formanden.
Imens Anker Boye konsoliderer sin magt i Odense, så er der stor sandsynlighed for, at Socialdemokratiets generelle tilbagegang betyder, at han må afgive formandsposten i KL til Venstre. Her har Gedveds borgmester og næstformand i KL, Ejgil W. Rasmussen, meddelt til dk-nyt, at han forventer at blive valgt.
S fortsætter i Fredericia
Socialdemokratiet gik et mandat tilbage i Fredericia Kommune, men har stadig flertal sammen med SF.
Dermed bestod borgmester Uffe Steiner Jensen sin første eksamen som borgmester.
Borgergruppen, som havde satset meget på borgerligt flertal, fik et skuffende valg. De to tidligere venstre-folk, som var brudt ud og sad i byrådet for borgergruppen, led nederlag ved kun at sikre sig et enkelt mandat i det nye byråd.
Alt tyder på borgmesterskifte i Dragør
Den nuværende borgmester, Birgitte Rinhart fra Tværpolitisk Liste sidder løst i sadlen, efter partiet fik en ordentlig en på kassen ved kommunalvalget og gik fra ni til fem mandater.
Derved mistede lokallisten sit ellers solide flertal i byrådet, der har 15 mandater.
SF-borgmester vandt valggyser
Næsten hver tredje vejlenser stemte på byens førstemand, hvilket sender SF i byrådet med ni medlemmer. De får støtte af den særlige Vejleliste, der er opstillet af borgerlige, der støtter netop Flemming Christensen.
De har tilsammen 12 mandater. Dertil kommer et enkelt mandat fra Dansk Folkeparti, som også har lovet Flemming Christensen støtte. Dermed er 13 af de 25 pladser i byrådet sikret.
Socialdemokratiet, Venstre og de konservative opnåede tilsammen 12 mandater. Disse partier havde indgået budgetforlig udenom borgmesteren, og gik efter at overtage magten. Men alle tre partier er gået tilbage ved valget.
- Det vil overraske mig meget, hvis jeg ikke kan fortsætte, siger Flemming Christensen til dk-nyt.
- Et resultat som dette havde jeg håbet på. Men der er altid langt fra håb til at tingene også bliver sådan. Det er vigtigt at bemærke sig, at det er meget usædvanligt, at der er valg på den måde, som det denne gang har været i Vejle. Det er noget, man normalt kun ser på landet, siger Flemming Christensen.
S-flertal i Rødovre
Borgmester Erik Nielsen, Rødovre, kan notere sig en stor valgsejr.
Socialdemokratiet og Venstre gik hver et mandat frem i den traditionelt socialdemokratisk ledede Rødovre Kommune. Socialdemokratiet gik frem til ti mandater og Venstre øgede med en, så de i den kommende periode er tre.
Og de ekstra mandater kan Venstre få god brug for i det politiske arbejde. De konservative blev reduceret med to, så der kun er en enkelt konservativ i byrådet.
Til gengæld har Socialdemokratiet opnået absolut flertal og kan selv vælge deres borgmester for den kommende periode. Nemlig Erik Nielsen.
S genvinder Grenaa
- Det er en dobbelt glæde at genvinde borgmesterposten i Grenaa, når landsresultatet er som det er for Socialdemokratiet, siger borgmester Gert Schou (S), Grenaa Kommune, til dk-nyt.
Med 9 ud af 19 mandater, og støtte fra SF's ene mandat, er han sikker på at blive siddende i borgmesterstolen.
forud for valget havde Dansk Folkeparti drillet Socialdemokraterne. Spidskandidaten Bent Andersen mente, at DF lige så godt kunne have støttet Socialdemokraterne, hvis ellers de havde været interesserede.
- Vi er enige på ældreområdet, men der var langt til et egentligt samarbejde. Og det viser sig jo heller ikke at være nødvendigt, siger Gert Schou.
Dansk Folkeparti kom ind i Grenaa Byråd med 1 mandat. Samtidig taber de konservative og Grenå Listen hvert et mandat.
S-R-F vinder gyser i Skive
Før fintællingen er mandatfordelingen 11-10 til Socialdemokratiet, De radikale og SF, som er i valgforbund.
Dermed er det ikke lykkedes for Det Konservative Folkeparti at genvinde borgmesterposten efter Søren Andersen, som har valgt ikke at genopstille.
Allerede før klokken 23 var konstitueringsforhandlingerne i gang i Skive, og sejrherrerne er endnu ikke enige om, hvem der skal sidde for bordenden i det nye byråd.
Det Radikale Venstres nye spidskandidat Martin Bach-Wilhelmsen vil gerne være borgmester, og det samme vil Leif Hermann fra SF. Men det bedste bud er nok den nye socialdemokratiske spidskandidat Per Jeppesen, som trods alt er valgets vinder med knap 40 procent af stemmerne i ryggen og en fremgang på 3,77 pct.point.
S vandt stemmer men tabte al indflydelse i Bramsnæs
44,7 procent af stemmerne i Bramsnæs kommune gik til borgmester Carsten Rasmussen og Socialdemokratiet. Det var en fremgang på 9,19 procentpoint, men ikke nok til beholde borgmesterposten. Også Venstre gik frem, til 40,45 procent, og mandaterne fordeles med syv til Socialdemokratiet, syv til Venstre og ét mandat til Mette Dall fra Dansk Folkeparti. Hun støtter Venstres Flemming B. Jensen, som straks efter konstitueringen fratog Socialdemokratiet samtlige udvalgsposter.
Venstre skifter borgmesterkandidaten ud i Hashøj
Selv om Venstre mistede to mandater ved kommunalvalget i Hashøj, øjnede Venstres spidskandidat Gregers Maglekær hurtigt muligheder for at overtage borgmesterposten med støtte fra Konservative, Radikale og den nye Hashøjlisten, der buldrede ind med 3 mandater.
Men det bliver ikke Gregers Maglekær der kan sætte sig tilrette i borgmesterstolen. Det kan derimod Troels Christensen, der fik flest stemmer hos liste V. Mens Gregers Maglekær fik 123 personlige stemmer, fik Troels Christensen 146 ud af de i alt 1014 Venstrestemmer.
Og det var nok til at Venstre skiftede kandidat i sidste øjeblik.
Nuværende borgmester Niels O. Pedersen (S) bliver sat uden for indflydelse sammen med sine fem kommunalbestyrelseskolleger fra Socialdemokratiet.
Konservativt flertal i Sydfalster
Vælgerne i Sydfalster Kommune gav den siddende konservative borgmester, Hans Åge Pedersen, et stor rygklap med stemmer nok til et absolut flertal med otte ud af 15 medlemmer. SF gik et mandat frem. Det blev taget fra Socialdemokratiet.
V-fremgang på syv pct. i Lemvig
V-borgmester, Jørgen Nørby, Lemvig Kommune, kan notere sig en stor valgsejr. Med en fremgang på næsten syv pct. til borgmester-partiet Venstre i Lemvig, er der ingen tvivl om, at Limfjordsbyens førstemand også i den kommende periode er Jørgen Nørby.
Nørby har et absolut flertal med 11 ud af 21 stemmer. Dansk Folkeparti opnåede repræsentation med gårdejer Karl Balleby. De radikale opnåede ikke genvalg.
Socialdemokratiet frem i Ravnsborg
Alt tyder på at borgmester Stig Vestergaard (S) fortsætter som borgmester i Ravnsborg Kommune på Lolland efter kommunalvalget. Socialdemokratiet har haft et godt valg med en fremgang på 5,35 procentpoint til i alt 41,7 procent af stemmerne.
Det ser ud til at den populære forgænger i borgmesterstolen, Ejnar Roed, har valgt den rigtige afløser og det rigtige tidspunkt at køre Stig Vestergaard i stilling. Ejnar Roed overlod borgmesterkæden til Stig Vestergaard sidste år.
Partiet Venstre er gået tilbage med 4 procentpoint til 20,23 procent af stemmerne. Tilbagegangen har måske noget at gøre med Dansk Folkepartis debut i kommunen. Ved sit første valg i Ravnsborg har liste O fået 6,83 procent af stemmerne.
Absolut flertal til Venstre i Møldrup
Venstre blev den stor vinder til kommunalvalget i Møldrup Kommune og det står allerede nu klart, at borgmester Gunnar Korsbæk kan pryde sig med borgmesterkæden i endnu en periode efter en fremgang på to mandater.
De er blevet taget fra Socialdemokratiet og fra Ulbjerg - Lynderup Sogneliste. SF er kommet ind med et mandat, mens den tidligere liste i Klejtrup er blevet nedlagt.
S-bastion går til Venstre
Et halvt århundreds socialdemokratisk styre i Silkeborg er brudt. Venstre, de konservative og Dansk Folkeparti opnåede i alt 11 mandater og det er nok til at sikre Venstres borgmester-kandidat, Vagn Larsen, foreløbig fire år som borgmester.
SF og Socialdemokratiet opnåede tilsammen ti mandater.
- Det borgerlige flertal skal bruges til at føre borgerlig-liberal politik. Flertallet skal bruges på at sætte fokus på kommunens kerneområder som for eksempel skoler og ældrepleje. Vi vil sætte grundskylden ned i takt med, at økonomien er til det, siger kommende borgmester i Silkeborg, Vagn Larsen til dk-nyt.
SF tog Nakskov
SF i Nakskov fik et fantastisk valg og sprang fra 3 til 10 mandater. Det betyder, at SF nu sidder på det absolutte flertal i byrådet, der har 19 pladser.
En nærmest rystet SF-borgmester Flemming Bonne Hansens kommentar til TV 2 Øst lød:
- Det er helt vildt. Slet ikke hvad vi havde forestillet os. Vi havde ventet, at de, som har hjulpet os igennem, ville være blevet honoreret noget mere.
Hermed sigtede Flemming Bonne Hansen til de borgerlige partier, der pegede på ham som borgmester ved sidste kommunalvalg og dermed afsluttede en flere menneskealdre lang tradition for socialdemokratisk styre i Nakskov.
Absolut S i Næstved - Revsbæk gør comeback
Næstveds markante S-borgmester Henning Jensen har skaffet sit parti absolut flertal i kommunen. Borgmesteren hedder Henning Jensen i endnu fire år. Vælgerne gav KL-bestyrelsesmedlemmet et absolut flertal med 11 af 21 pladser.
Venstres viceborgmester i Næstved, Søren Revsbæk, nåede lige akkurat at blive frikendt for svindel med vindmølle ansøgninger dagen før valget. Sagen betød, at han ikke var Venstres officille borgmesterkandidat på valgdagen, men blev sat ned sommer nummer 12 på listen.
Men vælgerner gav ham oprejsning. Med 1766 personlige stemmer er det kun borgmester Henning Jensen (S), der med overlegne 8527 stemmer ligger over Søren Revsbæk i popularitet.
Søren Revsbæk og tre embedsmænd fra kommunen blev mandag formiddag den 19. november frifundet for embedsmisbrug og bedrageri af retten i Næstved. Møllesagen fra Næstved blev dermed afsluttet én dag før kommunalvalget.
Venstre har sideordnet opstilling, så det er de personlige stemmer, der er afgørende. Og med de fine stemmetal har Søren Revsbæk genvundet sin plads som partiets førstemand i Næstved. Venstre har vundet et mandat mere. Desuden kommer Lokallisten Forny Næstved med Bent Rold Andersen ind i Byrådet.
Venstre til magten i Roskilde
Henrik Christiansen trak i sin borgmestertid mange personlige stemmer til sit parti. Med Jette Kristensen i borgmesterkontoret er det imidlertid blevet til en socialdemokratisk tilbagegang på tre procent.
Det betyder at S mister et mandat, og det er nok til at vippe flertallet i byen.
Bjørn Dahl kan regere med støtte fra de konservative og Dansk Folkeparti. Tilsammen sidder de tre partier på 13 af byrådets 25 pladser.
De borgerlige partier kan formentlig også regne med støtte fra Det Radikale Venstres ene mandat.
Absolut flertal til fællesliste
Sundeved: Fællesliste snupper syv ud af 13 pladser
Fælleslisten opnåede syv mandater og skal fremover samarbejde med Venstre og Socialdemokratiet, der hver opnåede tre mandater.
Venstre holder styrken i Skælskør
Skælskør Kommune fik den ventede valggyser. I et tæt opløb har de borgerlige partier bevaret flertallet. Socialdemokratiet fik valgsmæk og mistede to mandater, men støttepartierne B og F vandt hver en plads.
De konservative beholdt deres ene plads i kommunalbestyrelsen og Dansk Folkeparti kom ind for første gang med et enkelt mandat, og afløser lokallisten, som ikke genopstillede.
Samlet set har V, K og O 8 ud af 15 mandater. Dermed har partierne afværget et systemskifte, efter at borgmester Hans Chr. Nielsen (V) valgte ikke at genopstille, fordi han er sigtet i en insidersag.
Valget af borgmester bliver måske ikke så svært som frygtet i Skælskør. Venstres spidskandidat Ole Drost må være et godt bud, med partiets 6 mandater som rygstød.
S-V-K samarbejde fortsætter i Sakskøbing
S, V og K fortsætter det politiske samarbejde i Sakskøbing Kommune. Det står klart efter at konstitueringen i Sakskøbing nu er på plads.
Borgmester Kaj Petersen (A) fortsætter på posten, og ligesom i indeværende periode bliver det i et samarbejde med Venstre, som gik 1 mandat frem ved valget, og Konservative, som tabte et mandat. De tre partier har
henholdsvis 8 (A), 5 (V) og 2 (C) pladser i det nye byråd.
Udenfor indflydelse er SF og Dansk Folkeparti, som hver har ét mandat i det nye byråd.
Som 1. viceborgmester fortsætter Kurt Petersen (A), ligesom 2. viceborgmester Doris Hartmeyer (V) også bliver på dén post.
Borgmesteren er MF'er
Embedslæge Preben Rudiengaard (V) kan nu kalde sig både borgmester og folketingsmedlem. Natten efter kommunalvalget sikrede han sig borgmesterstolen i Ribe Kommune, og det ligger nu fast, at han også er genvalgt til Folketinget, skriver JyskeVestkysten.
Ligesom ved valget for snart fire år siden sikrede Venstre i Ribe Amt sig tre mandater i Folketinget. Flest stemmer scorede Ulla Tørnæs foran Folketingets formand Ivar Hansen, mens Preben Rudiengaard kommer ind som nummer tre i amtet.
SKAGEN: Venstre overtager
Venstre overtager magten i Skagen. Socialdemokratiet gik tre mandater tilbage, mens Venstre gik tre frem. Og det banede vejen for, at Hans Rex Christensen kan sætte sig på borgmesterposten. Den er blevet ledig efter socialdemokraten Kurt Kirkedal Jensen, der har taget imod et tilbud fra det private erhvervsliv og derfor har trukket sig.
STUBBEKØBING: Intern strid koster Venstre en borgmesterpost
Intern partistrid ser ud til at have kostet Venstre borgmesterposten i Stubbekøbing på Falster. Partiet har mistet en plads i byrådet ved kommunevalget og er nu nede på tre, og det er næppe nok til, at borgmester Merete Lise kan blive siddende. Årsagen til Venstres tilbagegang i Stubbekøbing hedder Povl Høier.
TØNDER: Venstre vandt »kongevalg« i Tønder
Kommunalvalget i Tønder var på forhånd lagt op til et valg mellem Socialdemokratiets og Venstres spidskandidater, og den kamp trak Venstres Hans L. Hansen sig sejrrig ud af.
BRØNDBY: Kjeld Rasmussen øger sit flertal
Brøndbys populære socialdemokratiske borgmester gennem 35 år, den markante Kjeld Rasmussen, har manifesteret sin og partiets dominans ved at få yderligere to pladser i byrådet. Socialdemokratiet sidder herefter på 13 af byrådets 19 pladser.
HELSINGØR: Konservative får absolut flertal
Den konservative bykonge i Helsingør, Per Tærsbøl, der overtog borgmesterposten i 1993 efter 75 års socialdemokratisk styre, kan tage hul på en ny fireårig periode i Sundbyen med et absolut flertal på 13 ud af byrådets 25 pladser.
TØRRING-ULDUM: Uklarhed
Størst parti i kommunalbestyrelsen bliver Venstre, selvom det mister to mandater og fremover kun får syv, mens Socialdemokratiet går et mandat tilbage og får fem. SF mister sin ene byrådsplads, til gengæld får Konservative et kommunalbestyrelsesmedlem.
LUNDTOFT: Først med resultat
Den lille Lundtoft kommune ved Aabenraa var først med et resultat ved tirsdagens kommunalvalg. De 4628 stemmeberettigede vælgere stemte efter efter landstendensen og gav fremgang til Venstre og tilbagegang til Socialdemokratiet.
RØDEKRO: Stort S-flertal
Socialdemokratiet er ved dette kommunalvalg gået frem med 12,7 procent til at have 62,9 procent af stemmerne i byrådet, mens Venstre er gået tilbage med 13,5 procent til 23,5.
SYDFALSTER: Absolut konservativt flertal
Sydfalsters konservative borgmester, Hans Åge Pedersen, vil i de næste fire år have helt styr på sin kommune. De knapt 6000 vælgere gav tirsdag den populære borgmester absolut flertal med otte ud af 15 medlemmer i kommunalbestyrelsen.
HØRNING: Skiftedag i Hørning Kommune
Om det var fodboldspilleren Stig Tøftings omstridte sportscafe, der gjorde udslaget, er uvist. Men Socialdemokratiet har i hvert fald mistet sit flertal i Hørning Kommune, hvor Tøfting kæmper for at få lov at åbne en cafe.
RIBE: Venstre vipper konservativ af borgmesterpinden
Embedslæge og V-folketingsmedlem Preben Rudiengaard bliver fra årsskiftet ny borgmester i Ribe. Venstre går et mandat frem til 10 ud af 21.
SAKSKØBING: Borgmester gennem 24 år sikret fire år mere
Sakskøbings socialdemokratiske borgmester gennem 24 år, Kaj Petersen, er sikret endnu en periode efter valget, der gav Socialdemokratiet uændret otte mandater ud af kommunalbestyrelsens 17.
VIBORG: Socialdemokratiet den store vinder
Socialdemokratiet blev kommunalvalgets store vinder i Viborg Kommune og går frem fra 9 til 11 mandater i det nye byråd. Det betyder, at Johannes Stensgaard (S) også er borgmester i de kommende fire år.
STEVNS: Systemskifte i Stevns
Det tegner til et systemskifte i Stevns Kommune i Storstrøms Amt. Den hidtidige borgmester, socialdemokraten Gitte Øbakke, mister i hvert fald to partikolleger i byrådet, hvor Venstre og Dansk Folkeparti hver vinder en plads.
MIDDELFART: Absolut S-flertal
Socialdemokratiet oplevede en succeshistorie i Middelfart, hvor partiet gik frem med tre mandater og nu har absolut flertal i byrådet med ti ud af 19 pladser.
KERTEMINDE: Kvinder kæmper om kæden
To af de tre store partiets borgmesterkandidater er kvinder, men alt tyder på, at den konservative Else Møller trækker det længste strå.
LANGÅ: Nyt borgerligt flertal
Venstre i Langå Kommune sydvest for Randers går to mandater frem ved valget og får dermed sammen med Borgerlisten i Langå og Dansk Folkeparti, der hver har et mandat, nyt flertal i byrådet.
DRONNINGLUND: V stadig for bordenden
Venstre gik et mandat frem, og det er nok til, at partiets ny borgmesterkandidat, Michael Klitgaard, kan sætte sig i den eftertragtede stol på rådhuset. (Ritzau/Berlingske)
RØNNE: Absolut flertal til S
Socialdemokratiet får absolut flertal i Rønne kommune. Partiet fik ved kommunalvalget 12 mandater, hvilket er en fremgang på et mandat i forhold til forrige valg.
SAMSØ: Konservative størst
De Konservative overhaler Venstre som det største parti på Samsø, og den borgerlige fløj har fortsat flertal på Kattegatsøen. Men hvem der skal være borgmester er usikkert.
HERNING: Venstre tæt på at vinde nyt mandat
Venstre bevarede sine ni mandater i byrådet og var kun sølle 62 stemmer fra at få mandat nr. 10.
VEJEN: Venstre mister sandsynligvis magten
En mangeårig Venstre-dominans i Vejen kan være brudt efter tirsdagens kommunalvalg, der gav en markant fremgang til Socialdemokratiet og tilbagegang til Venstre, så de to partier hver kan mønstre otte af byrådets 21 pladser.
SLAGELSE: Tvivl om borgmesterposten
Borgmesterstolen rasler under socialdemokraten Lis Tribler i Slagelse, efter at vælgerne har fjernet S-SF-flertallet. Tribler kan dog stadigt håbe på, at splittelse i den borgerlige lejr sikrer hende fire år mere.
BJERRINGBRO: Grundfos-direktør ny borgmester
En af erhvervslivets topledere, Grundfos-direktøren Poul Vesterbæk, er en erfaren beslutningstager, og i de kommende fire år skal han være Venstre-borgmester i Bjerringbro.
HVIDOVRE: Britta Christensen bevarer absolut flertal
En af de markante socialdemokratiske borgmestre på den københavnske vestegn, Britta Christensen fra Hvidovre, får fire år mere på borgmesterkontoret.
AABENRAA: Ny borgmester
Efter alt at dømme får Aabenraa ny borgmester. Kommunalvalget betød nemlig, at Socialdemokratiet med borgmester Jørgen Witte mistede et mandat og gik ned på otte ud af 21 pladser i byrådet.
HILLERØD: Klart S-flertal i Hillerød
Den unge socialdemokratiske borgmester i den nordsjællandske kommune Hillerød, Nick Hækkerup, kan se frem til fire år med absolut flertal.
GREVE: Venstreflertal i Greve
Venstres kanonvalg på landsplan satte sig også spor i Greve, hvor borgmester René Milo (V) kan tage en ny fireårig periode - denne gang med et absolut flertal i ryggen.
KALUNDBORG: SF største parti i Kalundborg
I Kalundborg er SF med Tommy Dinesen i spidsen blevet det største parti i byrådet efter valget, der gav partiet yderligere to mandater.
HORSENS: S mister absolut flertal i Horsens
Socialdemokratiet mister sit absolutte flertal i Horsens Byråd, men borgmester Vagn Ry Nielsen (S) kan beholde borgmesterposten i den socialdemokratiske højborg.
SØLLERØD: Fabrin i Søllerød får absolut flertal
Borgmester Erik Fabrin (V) i Søllerød nord for København har efter valget fået absolut flertal i kommunalbestyrelsen med 8 mandater ud af 15. Venstre fik ved valget netop det ene mandat ekstra, som gav det eftertragtede flertal.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.