Kør den ind med minestrone-modellen

Klimavenlige kommunale kantiner:
Kør den ind med minestrone-modellen

At lade det bæredygtige valg også blive det lette, er et af rådene fra tre borgmestre, der i stedet for forbud hellere bare vil gå i gang med de bæredygtige retter.

MIDDELFART: En minestronesuppe med massevis af grøntsager og lidt bacon til at give smag. Den model er i overført betydning et af svarene på, hvordan de, der laver og modtager kommunale måltider, kan være med til at få den animalske overvægt i traditionel madlavning mærkbart nedad.

Eksemplet kom under en af klimafolkemødets debatter fra borgmester i Lejre, Carsten Rasmussen (S), der ikke er meget for "du-må-ikke-få" som at proklamere fx to kødfri dage om ugen, men bare lige så stille begynde at lave maden mere klimavenlig.

Som når beboere på plejehjem taknemmeligt mindes deres barndoms mad, når de får en ret som brændende kærlighed, der også kan serveres med højt plantebaseret niveau uden at være aldeles kødfri.

Kulturborgmester i København Franciska Rosenkilde (ALT) supplerede strategien fra Lejre med at kalde det for et påtrængende politisk ansvar at lægge det bæredygtige valg frem som det lette, også når det gælder velsmagende og mættende mad i institutioner, kantiner og på ældrecentre.

Hendes erfaring er, at masser af borgere er helt på det rene med, at dansk gennemsnits-klimaaftryk med sin massive kødproduktion er i den allerhøjeste ende og bl.a. medansvarlig for at fælde skov i Sydamerika.

Vanebrud i Aarhus

Fra Aarhus talte borgmester Jacob Bundsgaard (S) for at fremme de bæredygtige madvaner sammen med glæden ved at lave mad sammen - gerne fra bunden - og i højere grad få børnehavebørn og ældre med i køkkenerne

Som et Aarhus-eksempel pegede KL-formanden også på vigtigheden af at samarbejde med lokale firmaer, borgere og institutioner om de gode hverdagsløsninger. Noget, kommunen her målrettet har sat midler af til, og som bl.a. har ført til samarbejdet Vanebrudspalæet, hvor man som familie fx kan spille og lege sig frem til at CO2-reducere i sin hverdag.

Carsten Rasmussen kunne tilføje, at der i landsbyerne på Lejre-kanten er masser af klimainitiativ som fx. ugens mest klimavenlige ret - som kommmunen sagtens kan understøtte, men som drives af de aktive.

Han tror fra sin side mest på, at det som på så mange andre områder i tilværelsen gælder om at agere sammen med de 90 pct. der gerne vil være med - og sortere de ti pct., der insisterer på at få deres bøf hver eneste dag, fra. Så rykker det.