Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Køge putter historie-kanon i iPhonen

Med 'Kanonen i Telefonen' er Køge Arkiverne blandt de første, der anvender apps i læringstilbud henvendt til børn

KØGE: Fredag den 2. marts åbnede kulturudvalgsformand Erik Swiatek (S) Køge Arkivernes nyeste tilbud til børn og familier i kommunen, fortæller kommunen på sin hjemmeside.

Det er et mobilformidlingsprojekt, som hedder 'Kanonen i Telefonen'. Ved at bruge telefonen som en digital kikkert, kan man se 11 udvalgte fortællinger om det sted man befinder sig på. Projektet er nyskabende i Danmark, hvor Køge Arkiverne er blandt de første, der anvender apps i læringstilbud henvendt til børn.

Det nye formidlingstilbud tager udgangspunkt i Historiekanonen, som Folketinget vedtog i 2006. Den officielle historiekanon er en liste over emner, som alle skoleelever skal arbejde med. Selv om disse punkter i deres udgangspunkt er nationale eller endda globale, har mange af dem også en lokal tilgangsvinkel. Det er den historie som børnene i Køge nu kan gå på opdagelse i med mobiltelefonen.

'Kanonen i Telefonen' forbinder lokale historier fra Køge med den officielle historiekanon. De udvalgte historier er forbundet til fysiske steder, som skoleeleverne kan finde ved hjælpe af en mobiltelefon.

'Kanonen i Telefonen' bruger app'en Layar. Layar fungerer både på Iphone og Android og kan findes gratis i Apples AppStore og Android Marked. Når først Layar er installeret på telefonen, skal man søge efter kanonenitelefonen. Og så kan børn gå på jagt efter spor af fortiden i Køge og lære mere om borgere i Køge, der har været med til at skrive Danmarkshistorie.

Udover at dække de relevante punkter i historiekanonen, fungerer 'Kanonen i Telefonen' også som et meget levende stykke lokalhistorie.

Det nye tilbud sætter fokus på livet i Køge by og borgere i byen, der kom til at stå som repræsentanter for et stykke lokal historie, der blev flettet ind i begivenheder af national og global betydning. På turen rundt i byen kan man møde 1600-tallets borgere, der fornyede kirkens inventar. Man kan møde tolderen, der gav kongen husly. Landmanden Claus, der deltog i Træskoslaget. Jizchak og hans familie på flugt fra nazisterne og mange andre.

'Kanonen i Telefonen' er udarbejdet af Køge Arkiverne og firmaet 4ben, der specialiserer sig i digital læring. Projektet er støttet af midler fra puljen til børne- og ungekultur under Kulturudvalget i Køge Kommune.

mou