DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
K stiller nye spidser op - med afhoppere fra S og LA i kulissen
Troels Christensen, tidligere Venstre og Liberal Alliance, forsøger sig nu i De Konservative i Slagelse. Han er tvilling til byrådspolitiker Villum Christensen (LA).
Foto: Cecilie Smetana, Ritzau Scanpix

KV21:
K stiller nye spidser op - med afhoppere fra S og LA i kulissen

Følg de seneste konservative udpegninger, ambitioner og en enkelt kup-beskyldning i Faxe, Vordingborg, Varde, Slagelse og Frederikssund.
22. JUL 2020 7.55
TEMA: KV21

En nyudsprunget K-politiker med både V- og LA-fortid viser sig nu i Slagelse, hvor tidligere V-borgmester i Hashøj fra 2002-2007 Troels Christensen nu gerne vil stille op til KV21 for K, der i denne periode ingen pladser har i byrådet. Christensen var i byrådet valgt for LA fra 2014-2017.

Ifølge Sjællandske er festmusikeren nu selv klar til comeback i byrådet, hvor han peger på Knud Vincents (V) som borgmester. K holder opstillingsmøde til september i kommunen, hvor borgmester er John Dyrby (S) på en snæver konstituering bestående af S, SF, EL og LA - 16 ud af 31 mandater. 

I Faxe er veteranen Ivan Lilleng, der første gang blev valgt til det daværende Haslev Byråd ved KV01 og har været ene K-politiker i byrådet i denne periode, trådt ud af arbejdsmæssige årsager. Han er erstattet i byrådet af Michael Christensen, der nu også er valgt som spids, oplyser Sjællandske

Borgmester er Ole Vive (V) på baggrund af en konstituering mellem V, DF, LA og Borgerlisten - i alt 14 ud af 25 mandater. Så Konservative står udenfor sammen med S, SF og EL.

Også i Vordingborg har K bare et mandat - her ud af 29 medlemmer i byrådet. De lokale konservative har netop valgt at pege på en ny spids: Jesper Adler, der ikke kom ind ved KV17, foran det nuværende byrådsmedlem og Daniel Irvold, der var spids sidst. Adler kalder i Sjællandske sig selv for 'lidt af en spradebasse og lidt mere en terrier'.

Ligesom i Faxe er K uden for konstitueringen, der i Vordingborg ledes af borgmester Mikael Smed (S), der sidder i sin første periode. S med 13 pladser konstituerede sig med EL, SF, ALT og R - 17 ud af 29 mandater. 

I Varde kan K gå hen og få en LA-afhopper som spids - men det er endnu ikke sket. Her har K to pladser blandt de 25 i byrådet, efter at Steen Holm Iversen, der tidligere forlod LA, efter han ikke fik plads i Folketinget ved FV17, har meldt sig ind.

Den anden konservative, Niels Christiansen, er kommunalpolitisk veteran med mere end 20 politik-år på bagen og begyndte i den daværende Blaabjerg Kommune. Han er ifølge JydskeVestkysten nu trådt et skridt tilbage og lader Iversen være gruppeformand, mens han selv glæder sig til ikke at skulle være spids. Men han stiller op igen i den V-dominerede kommune med Erik Buhl som borgmester.

I Frederikssund er det lidt rodet: Da formand for tomandsgruppen Ole Søbæk ikke genopstiller efter 16 år i lokalpolitik, har K-bestyrelsen peget på den anden byrådspolitiker Niels Martin Viuff som ny spids. Viuff vendte for lidt over et år siden tilbage til sine konservative rødder efter omkring 25 år i Socialdemokratiet, som han blev valgt for til byrådet ved KV17.

Ifølge Frederiksborg Amts Avis gav den proces så meget modstand, at 25 medlemmer skrev under på at indkalde til ekstraordinær generalforsamling. Formand Klaus Kørvel opfattede det samtidig som et forsøg på at vælte ham som partiformand og trak sig i juni. Han kaldte manøvren for et 'kup' for at slippe for Viuff som spids, hvilket afvises af Søbæk. En nyvalgt bestyrelse styrer nu en ny valgproces.

John Schmidt Andersen (V) er her borgmester på en helt bred konstituering.