Af Paul Hegedahl
Jakob Vølver:
'Jydens håndbog til overlevelse i København';
Gads Forlag, København 2010.
180 s., hft., 17 x 21 cm., rigt illustreret med
både fotos, tegninger og kort, der gør det nemmere
for læserne at orientere sig i bog og by og blandt de
indfødte.
Kr. 199,00 inkl. moms.
ISBN: 978-87-12-04582-3.
Hvordan trøster jeg en jyde, der har det svært?
»Ved at bære over med, at jyden laver de helt klassiske jydefejl, for de kommer, når jyden er mest usikker og ikke opmærksom på de farer, der lurer. For eksempel, når han kommer til at sige, at han synes de, der spiller panfløjte inde på Strøget (Rådhuspladsen, red.) faktisk er ret eksotiske og gode, eller når han kommer til at sige, at Fisketorvet er et meget fedt sted, eller når jyden hører en helikopter og styrter hen til vinduet for at se, hvad der sker.
Eller hvis jyden går forbi et sted og siger: »Orv, det var da med i Olsen Banden« eller »den der gade er da med i Matador-spillet!« eller begejstret fortæller, at han har set Michael Carøe i Netto.
Hvis man kan bære over med det, så vil det hjælpe. I skal også bære over med, at vi taler meget med kroppen. En jyde tror, han siger en sætning, når man løfter et øjenbryn. I skal prøve at forstå, hvad jyden siger, selv om der ikke kommer ord ud af munden på ham. Det vil mange jyder sætte pris på.«
- Jens Rebensdorff: Interview med Jakob Vølver, AOK.dk, 24. august 2010.
Blandt vore gunstige læsere er der givetvis mange, der kommer fra Hovedlandet og af den ene eller anden årsag har valgt at bosætte sig i København og/eller kender nogle, der er i den situation. Til alle disse mennesker kan varmt anbefales 'Jydens håndbog til overlevelse i København' - og den kan også anbefales lige så varmt til alle os andre, der gerne vil medvirke til at skabe forståelse blandt kulturerne.
Den er skrevet af en indfødt jyde, der har oplevet flytningen til København på egen krop og i eget sind. Han har nu givet sig tid til at skrive denne samfundsnyttige vejledning, der på sine 180 sider simpelthen er fyldt med nyttig viden og forklaringer for jyder i København - og giver dem mulighed for ikke blot indsigt i de indfødtes adfærdsmønster men også for god selvindsigt og personlig udvikling.
Bogen er spækket med nyttig viden og forklaringer på bl.a. hvorfor københavnerne elsker at holde picnic oven på døde mennesker - og den indeholder bl.a. afsnittene:
• Derfor er københavnere ikke danskere.
• Kend dig selv - hvilken jydetamp er du?
• Top 3 mærkelige lyde du skal vænne dig til i etagebyggeri.
• Latrinærgeografi - hvor ligger Pisserenden, og hvad er Lorteøen?
I det hele taget er der mange særdeles nyttige oplysninger om geografien i København.
• 37 ting københavnerne elsker.
• Introduktion til bak-ind-toilettet.
• Klassiske jydefejl du bør undgå.
• Sådan scorer du kassen i København.
• Når der er langt hjem - kur mod hjemve - og hjemve, det får man helt sikkert.
• Og der er nogle meget fine vejledninger til, hvordan man kan klippe sine egne
skyklapper eller briller, der giver tunnelsyn, hvis man føler sig intimideret af
de mange mennesker, der er så tæt på.
Jakob Vølver øser gavmildt ud af sin viden og sine egne erfaringer som jyde blandt de sære københavnere og det hæsblæsende liv i storbyen. En måned efter han flyttede fra Randers til Østerbro faldt en død rocker ned i hans baggård, skudt under en tagjagt. Siden er Jakob blevet svindlet af en af byens bolighajer og har fundet ud af, at man ikke bør sove sin brandert ud på en bænk i H. C. Ørstedsparken.
Ironisk distance versus Janteloven
Det er meget fristende at citere meget fra denne håndbog. Det kan af mange årsager jo ikke nytte, men et af de centrale afsnit i håndbogen giver en virkelig god beskrivelse af de afgørende forskelle mellem københavnere og jyder. Og vi ved jo, at Janteloven oprindelig stammer fra Nykøbing Mors.
'Hvis der hænger en gynge i et træ i Jylland, er der, fordi der er nogle børn, der gerne vil gynge. I København hænger der en gynge i et træ midt på Sankt Hans Torv, fordi en kunstnergruppe gerne vil gøre opmærksom på livets hast og inspirere voksne til at genfinde den barnlige glæde ved en gyngetur.
Københavneren elsker ikke nødvendigvis at gynge, men elsker tanken om at gynge - symbolikken og den ironiske distance mellem det fortravlede liv og en uskyldig gyngetur.
Denne ironiske distance er lige så indgroet i københavneren som janteloven er i jyden. Den gennemsyrer alt og tjener samme formål som janteloven - at beskytte mod fiasko.
I Jylland holdes man så meget nede, at man sjældent forsøger at udleve sit potentiale. Og hvis man ikke forsøger, kan man heller ikke fejle. Smart mekanisme.
Modsat er det i København. He slår man sit brød så kunstigt stort op, at ingen kan tro, at man mener det seriøst. Skal man f.eks. vælge et firmanavn til sin enkeltmandsvirksomhed, der drives fra en bærbar computer med piratkopieret software og en nasset wi-fi forbindelse, er det i København ikke nok at kalde firmaet f.eks. Peter Jensen Grafik. Nej, firmanavnet skal være prangende og helst spille på noget, som man normalt ikke forbinder med den pågældende branche. Det skal tilsættes ironi. Det skal hedde Layout Ministeriet!
En ironisk overdrivelse er med til at beskytte den ofte usikre københavner, for ingen kan for alvor kræve noget af nogen, der gør alting med et glimt i øjet. Det er dermed umuligt at blive en fiasko. (Av, sagde anmelderen!).
Fordelen ved ironisk distance frem for janteloven er, at man i tilfælde af succes kan lægge den fra sig og lade som om, det slet ikke var ironisk - blot ambitiøst lige fra begyndelsen. Det er ikke muligt med janteloven. Den er man nødt til at bryde fri af, inden man ved, om man er købet eller solgt.
Ironisk distance 1 - jantelov O.'
Og her må man fundere over, om Jakob Vølver har delagtiggjort os i alle sine dystre familiehemmeligheder. Der må være en eller flere personer, der er rejst den modsatte vej fra København (eller nære omegn) til Jylland og figurerer et sted i slægtens stamtræ - hvor skulle denne dybe etnologiske forståelse ellers komme fra? Fra nogle få år i København - - -?
En aktuel bog
På mange måder meget aktuel, bl.a. er der på side 175: Københavns Kommunes Indfødsret for jyder 2010/2011 (mon de ledende politikere og embedsmænd i kommunen har taget den - og mon resultaterne er fejet ind under gulvtæppet?)
I forlagets omtale af bogen siges det, at fynboere også kan have udbytte af at læse den. Som det, man vel må kalde københavner - om end fra de nordlige forstæder (og de regnes ikke med af dem fra K, V og N) - der har levet næsten 40 år blandt de søde og venlige fynboer, må man give forlaget ret i dette synspunkt.
Den er virkelig morsom! Og så må det med, at der bag al morskaben er et temmelig seriøst budskab om at lære hinanden at kende. Det slidte, men ikke desto mindre åbenlyst rigtige udsagn fra Piet Hein om spøg og alvor har fået et udtryk her, der minder om Piet Hein, Halfdan Rasmussen og Storm P. - så dansk og samtidig universelt er det.
Om forfatteren
I 1998 rejste forfatteren, Jakob Vølver, fra Randers til København. Og erfaringer har han - efter at have boet 18 forskellige steder - med et enkelt afbræk på Journalisthøjskolen - og tilbage til København i bandekrigens epicenter i Rantzausgade. Nu føler han sig åbenbart udlært i store byer - eller også en trang til at begynde forfra - for nu er han flyttet Brooklyn i New York. Så kan vi tænke over, om der en dag kommer en lige så instruktiv håndbog til jyders eller måske endog københavneres overlevelse i The Big Apple.
Jakob Vølver (1975) er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole - og medlem af Dansk Journalistforbund og Pressefotografforbundet. Han skriver artikler til de store dagblade og arbejder med både interviews, features, klummer, reportager og fotos og er nu korrespondent for flere medier.
Supplerende links
Bliv fan af Jydens håndbog til overlevelse i København på Facebook
Et andet virkelig godt interview med Jakob Vølver af
Jens Rebensdorff, AOK.dk, 24. august 2010
Af Jane Andersen: En begejstret anmeldelse af håndbogen af en jyde, der godt kunne
have brugt den, da hun flyttede til København. Bogblogger, 22. august 2010
Og her er en blog med mange festlige læserkommentarer til overlevelsesguiden
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.