Af Paul Hegedahl
'Aldrig har to mennesker ment det samme om den samme ting, og det er umuligt at finde to anskuelser der er nøjagtigt ens, ikke bare hos forskellige mennesker, men hos det samme menneske på forskellige tidspunkter.'
- Michel de Montaigne (1533-1592)
Det er imidlertid værdifuldt både at kunne få mulighed for at udtrykke sine meninger og at få viden om andre menneskers meninger. Mulighederne for begge dele er mangedoblet med IT-teknologiens mange muligheder. Via nettet kan vi komme til udtryk og få adgang til mange forskellige meninger i mange forskellige former.
Nu har forfatteren, kunstmaleren, journalisten Per Thygesen-Poulsen lagt en samling essays, skrevet gennem tiden, på nettet. En samling som alle nu har fri adgang til at læse og tænke over.
Per Thygesen-Poulsen kalder samlingen: 'Jobbet, lykken, livet og alt det der'.
Essays
Betegnelsen Essay kommer af det franske ord 'essayer', som betyder at forsøge eller afprøve. Det er også den egentlige mening med denne udtryksform. Ophavsmanden til det var den franske adelsmand, forfatter og humanist Michel Eyquem de Montaigne (1533-1592) fra Bordeaux. I 1580 udgav han 'Les Essais' og i 1588 udsendte han den samlede udgave af sine essays, hvor der nu var kommet et nyt bind 3 til. Det var løst komponerede, korte og længere prosastykker, som belyser en lang række emner i perspektiv af hans holdninger og indstilling til samfundet. De blev omgående en stor succes, også internationalt.
Der er udkommet flere udgaver på dansk, bl.a. en meget interessant udgave hos 'Selskabet Bogvennerne' (med støtte fra Tipstjenestens overskud), udvalgt og oversat af Karen Nyrop Christensen og med tegninger af Lars Bo. Emnerne i f.eks. bind 3 er: 'Om anger'; 'Om at holde hus med sin vilje'; Om fysiognomiet'; 'Om erfaring'. Om Michel de Montaigne kan man læse på bl.a. http://www.denstoredanske.dk/Kunst_og_kultur/Litteratur/Fransk_litteratur/1550-1600/Michel_Eyquem_de_Montaigne.
Per Thygesen-Poulsens essays
Per Thygesen-Poulsen forærer os sine essays med denne indledning:
'Værs'go! Hermed et pluk fra mine filer gennem de sidste år. Hvis det interesserer, er det måske fordi du er lige så skævt skruet sammen som jeg.
- hvis du stritter imod, når journalister vil sælge dig meninger i stedet for at give dig besked ...
- hvis du harmes, når ledere træffer beslutninger til gavn for spekulanter snarere end for den
virksomhed, de har ansvaret for ...
- hvis du ikke føler dig forpligtet til at være enig med et partis udenrigspolitik bare fordi du er enig med
dem om skatten ...
- hvis du finder sprog, tanke og sind mere spændende end mange kriminalhistorier ...
Ja, så kan det måske more dig at kigge over skulderen på en aldrende journalist, som her har samlet løst og fast til en essay-samling. Et essay er, iflg. Jakob Paludan, 'et forholdsvis kort stykke prosa, der bringer en kommenteret beretning om, hvad dets forfatter har oplevet, set eller tænkt. Dem finder du ikke mange af i bogform. Forlæggere fortæller at det klemte bogmarked gør en trykt udgivelse ulønsom. Så her har du mit manuskript bragt i bogform til min hjemmeside. Kvit og frit, uden returret.'
Indholdet
Og så behandler forfatteren en lang række emner i form af diverse kronikker, indlæg, klummer og strøtanker skrevet og samlet gennem årene:
Min bog til dig
Begyndelsen
Lykken
Pressen
Kapitalen
Det danske
Hvorhen nu
Sprog og tanke
Selvets krinkelkroge
Forfatteriet
Skabersindet
Tilblivelsen
Min gæstebog
Flere steder i vejledninger og definitioner er en række karakteristika ved essayformen beskrevet. Det siges bl.a., at et essay er en kortere prosatekst, hvis afslutning kan være ret åben; essayets disposition skal have en rød tråd, men der kan være spring og overraskende sammenstillinger; Et essay har fokus og begynder med det konkrete, personlige for at nå et mere generelt og alment niveau, der kræver, at sproget bliver mere abstrakt; Et essay giver udtryk for forfatterens personlige, men ikke private overvejelser. Fremstillingen skal have almen interesse og - ikke mindst - den causerende, usystematiske stil skal svarer til den udogmatiske, prøvende holdning.
Disse krav lever Per Thygesen-Poulsens essays meget fint op til.
Forfatteriet
Det er jo temmelig nærliggende at bruge afsnittet om Forfatteriet som eksempler på Per Thygesen-Poulsens tanker og overvejelser. Han skriver: 'At fortælle noget, som aldrig er sket, om nogen, som aldrig har eksisteret, må vel være den mest nytteløse beskæftigelse, man kan tænke sig. Og alligevel er der mange, der brænder efter det, ja, gør det og sender det til forlagsverdenen for at modtage afslag efter afslag. Som det i starten gik selv Pippi Langstrømpe og Harry Potter.
Mit skrivende liv begyndte da jeg 44 år gammel blev journalist efter et liv som forretningsmand. Siden har jeg skrevet 23 nyttige bøger om ledelse, virksomhedskultur og lignende. Dem modtog forlagene med kyshånd. Det er sværere med fiktionen, hvor foreløbig en enkelt roman og en enkelt drengebog er udkommet, mens endnu en af hver slags har været på besøg mange steder uden at blive budt indenfor. Sådan er min baggrund for tanker om forfatteriet.
Og så følger fem essays om forfattere og forfatteri og forlagenes roulettespil, når de skal beslutte, hvilke bøger, der skal udgives:
1. I tiden - eller ude af tiden
2. De kloge anmeldere og de læste bøger
3. Kulturpleje eller roulettespil?
4. Litterær julequiz
5. Møde i brændpunktet
Om forfatteren
Per Thygesen-Poulsen (1929 -) skriver selv: 'Igennem årene har jeg skrevet, og skriver stadig, kronikker og læserbreve der udtrykker mine meninger. Min journalistkarriere startede med andenprisen i en kronikkonkurrence i Børsen for en kronik der undsagde folketingsmedlemmernes tilhørsforhold til partiet. Sidste år bragte Information min kronik "Når snakken går," hvor jeg hævder at dansk kultur er en snakkekultur: Fællesskabet udvikler sig alle andre steder end i den offentlige meningsdannelse; vores kultur åbner sig kun for dem, der vil og kan snakke med os.
En af mine guruer er Abraham Maslow. Han ønsker at psykologien ud over behandlinger skal bistå mennesker med at udvikle deres fulde potentiale. Hans analyser viser at topkarrierer alle på et eller andet tidspunkt tager en uventet retning på grund af en tilsyneladende tilfældighed. Det skete for mig tirsdag den 15. januar 1974. Den dag stod min første artikel i dagbladet Børsen. 14 dage efter arbejdede jeg fuldtids, tre måneder senere var jeg fast ansat. Siden har det været mit liv at skrive. Jeg havde netop bestået første del af HD på Handelshøjskolen, og nu var jeg, 45 år gammel, journalistelev om dagen og skoleelev om aftenen. Det var som at blive 20 år yngre. De tyve år lever jeg på endnu.'
Per Thygesen-Poulsen startede som forretningsmand med at overtage det dengang kendte familiefirma, fabrikation og egne butikker med sygeplejeartikler. Det lukkede på grund af konkurrencen fra dagligvarehandlen - som det gik så mange andre specialbutikker. Og han blev så erhvervsjournalist, var med til at starte MånedsBørsen, blev ansat på Berlingske Tidende og blev redaktør af LederPosten, en fælles sektion i Dagbladene Børsen og Politiken, indtil han i 1988 blev freelance, forfatter og foredragsholder - og nu også kunstmaler og medlem af kunstnersammenslutningen 12 Soranere.
Per Thygesen-Poulsen har indtil nu skrevet/redigeret 23 bøger om ledelse, organisation, virksomhedskultur og enkeltvirksomheder som LEGO, B&O, Oticon og Øresundsforbindelsen. I 1985 børnebogen 'Den hemmelige protokol' og i 1991 romanen 'Den sidste Neandertaler'.
Om tiden - og rettighederne
Der er jo fremsat mange tanker om tiden og tidens gang - f.eks. 'nye tider, nye tanker' af Holger Drachmann. Når man læser en samling essays, der er blevet skrevet gennem årene, hænder det jo, at man synes, at nogle af meningerne er blevet overhalet af - enten fordi forfatteren fik ret eller fordi udviklingen (eller det modsatte) gik i en helt anden retning. Måske kunne det være en fordel, hvis der ved de enkelte essays var angivet hvornår og hvor, de første gang blev bragt.
Foreholdt dette synspunkt fra anmelderens side, er det forfatterens klare holdning, at han med velberåd hu har søgt at fjerne alt, der knyttede teksterne til dagens debat - og dermed krævede forklaring. Han mener, at de kan læses uafhængigt af dagen og vejen.
Det kan enhver jo nemt tage stilling til ved at gå ind og læse denne samling, som så fint er stillet til rådighed for alle interesserede.
Og så peger Per Thygesen-Poulsen i svaret til anmelderen på den interessante kendsgerning, at selve det at bøger kan dukke op på en fælles arena som nettet uden at optræde på markedet for trykte ting, rejser en debat, som måske er spændende. Litteraturlister, ophavsret, mulighed for betaling via adgangskoder eller ilagte annoncer, bogklubber, fremtidige net-forlag, og at det samme vel også gælder vel forfatteres egne udgivelser via print-on-demand, som vi ser flere og flere af.
Andre essaysamlinger
Der findes jo flere udgivelser af essays. Får man interesse for at læse flere, kan bl.a. disse anbefales:
Jacob Paludan (1896-1975): 'Landeveje og tankeveje: udvalgte essays fra tredive år'; Hasselbalch 1963.
Steen Eiler Rasmussen (1898-1990): 'Også et sovemiddel'; Gyldendals Tranebøger 1975.
Frederik Dessau (1927 -): 'Det bedste sovemiddel - og andre overvejelser'; Gyldendal 1996.
'Forholdet mellem sprog og tænkning må nødvendigvis være tæt. Tænkning bliver ikke alene udtrykt gennem det talte eller skrevne sprog, men bliver udøvet og programmeret i sprog. Så spørgsmålet bliver da om vi har det sprog vi har, på grund af vores måde at tænke på - eller tænker vi på den måde vi gør, på grund af det sprog vi har?'
- Per Thygesen-Poulsen
Supplerende links
www.ptp-essays.dk
http://www.humanisme.dk/citater/montaigne.php
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.