Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Interaktiv skraldespand bøvser og sms'er

Viborg og Næstved opsætter intelligente skraldespande, der sparer personale, køretid og CO2
23. NOV 2011 10.04

VIBORG / NÆSTVED:  Som led i et udviklingsprojekt har både Viborg og Næstved Kommune sat intelligente og miljøvenlige skraldespande op i bymodterne - i alt 30. De skal blandt andet gøre udgifterne til tømning og udledning af CO2 mindre.

Skraldespandene er udstyret med en sensor, som løbende registrerer, hvor fuld spanden er. Når den er fuld, sender den en besked til Kommunens Park & Vejservice om, at den skal tømmes. Det betyder, at kommunens medarbejdere ikke fysisk skal ud til skraldespanden og tjekke, om den er fuld, men kan nøjes med at køre, når der er behov.

Samtidig komprimerer skraldespanden automatisk affaldet, så den kan rumme fem gange mere end en sædvanlig skraldespand. Det betyder, at der kan gå længere mellem tømningerne, end med almindelige skraldespande.

De intelligente skraldespande kan på den måde være med at gøre udgifter til personale og kørsel mindre, ligesom udledningen af CO2 reduceres.

Som en yderligere finesse gør skraldespanden det sjovere at smide sit affald i spanden frem for på gaden, fordi den kvitterer med lys og lyde. Den interaktive skraldespand først smasker og dernæst bøvser, når den bliver 'fodret'.

Energien til at drive de nye, smarte funktioner kommer fra skraldespandens solceller, så også på den måde er skraldespanden miljøvenlig.

- Jeg har store forventninger til de intelligente skraldespande, og jeg glæder mig over, at Viborg Kommune er med helt fremme, når det gælder om at afprøve ny teknologi i den kommunale service. Vi står overfor store udfordringer i de kommende år både i forhold til klimaet og i forhold til at få de begrænsede økonomiske ressourcer på trafik- og vejområdet til at slå til. Derfor er vejen frem helt klart at udnytte den moderne teknologi, siger Johannes F. Vesterby (V), formand for Teknisk Udvalg i Viborg.

Projektet med de intelligente skraldespande er et udviklingssamarbejde mellem ABT-fonden, Teknologisk Institut, Veksø A/S, Viborg og Næstved kommuner. ABT-fonden finansierer projektet med 2,4 mio. kr., mens de andre partneres bidrag er på til sammen 800.000 kr.
Teknologisk Institut vil som en del af projektet kortlægge kommunernes besparelser på drift og udledning af CO2.