Inger Støjberg skal i fængsel
Inger Støjberg ved ankomsten til domsafsigelsen i Rigsretten.
Foto: Martin Sylvest, Ritzau Scanpix

Inger Støjberg skal i fængsel

Inger Støjberg idømmes 60 dages fængsel i Rigsretten.

Et flertal i Rigsrettten har afgjort, at tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg skal idømmes 60 dages ubetinget fængsel for sin rolle i adskillelsen af asylpar. De vurderer, at hun har handlet forsætligt.

Det oplyste rigsretsformand Thomas Rørdam, da dommen blev afsagt kl. 13.

Dommen var ikke enstemmig. En enkelt af de 26 dommere stemte for frifindelse. 15 dommere stemte for en ubetinget fængselsdom, mens de øvrige dommere fandt en mildere straf passende. Ni af dem ønskede en straf på betinget fængsel i 60 dage, mens én dommer stemte for en bødestraf.

Da Thomas Rørdam læste op, at Støjberg kendes skyldig, åbnede hun munden i chok.

Fastholdt ulovlig instruks

Inger Støjberg er kendt skyldig i at have fastholdt den ulovlige instruks om at adskille samtlige asylpar – uden at de fik den individuelle vurdering af dem som par, som de havde krav på – fra 10. februar 2016 til 18. marts. Det er altså i en god måneds tid.

Anklagemyndigheden havde påstået, at det var fra 10. marts til senest 12. december, men i størstedelen af den periode har retten altså ikke fundet det bevist.

- Flertallet finder det bevist, at den praksisændring, Støjberg besluttede sig for, var den fra pressemeddelelsen og ikke fra notatet, oplæser retsformand Thomas Rørdam.

Pressemeddelelsen, der blev udsendt 10. februar 2016, beskrev, at alle asylpar, hvor den ene var mindreårig, skulle adskilles. Der blev altså ikke nævnt undtagelser til ordningen.

Et notat, der blev godkendt af ministeren den 9. februar, nævnte undtagelser, og det har af forsvarerholdet været fremhævet som et "helt, helt centralt" dokument. 

Retten mener dog, at det var den undtagelsesfri ordning, den daværende udlændinge– og integrationsminister ville have.

Dommen kan læses i sin helhed her.

Ritzau / ak