På den baggrund spurgte Flemming Bonne ministeren: 'Kan et byrådsmedlem, der f.eks. har 25 pct. fravær fra møder i udvalg under en kommunalbestyrelse uden lovlig grund, siges at leve op til kravene om mødepligt i et borgerligt ombud?'
Velfærdsminister Karen Jespersen (V) svarer bl.a., hvilke omstændigheder, dvs. helbredstilstand, graviditet, barsel eller adoption, varetagelse af andet offentligt hverv, forretninger eller lignende, der i hvert fald kan begrunde, at et medlem har lovligt forfald.
Hun skriver også, at der må være tale om et væsentligt element af skøn. Ferie eller studier kan f.eks. også begrunde lovligt forfald. Der skal imidlertid foreligge en decideret hindring for at møde op.
At et medlem f.eks. ønsker aflastning i en vis periode eller for visse sager, kan således ikke i sig selv udgøre lovligt forfald.
Fravær med denne begrundelse vil dermed ikke være lovligt begrundet. Det gælder uanset, hvilket omfang fraværet har.
Hvis man i tre måneder ikke passer sit arbejde i byrådet, uanset lovligt forfald, mister man sit vederlag.
I øvrigt vil det være op til det enkelte parti eller liste, og i sidste ende op til vælgerne ved kommunalvalget at vurdere, om fraværet skal have konsekvenser for den pågældendes fortsatte medlemskab af byrådet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.