dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Færre passagerer efter coronanedlukningerne og stigende brændstofpriser er grund til, at regionerne risikerer at måtte nedlægge hver syvende busrute. (Arkivfoto)
Morten Rasmussen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Hver syvende busrute risikerer at blive nedlagt

Passagermangel efter corona og høje brændstofpriser er skyld i, at regionerne mangler 233 millioner kroner. KL forventer fuld kompensation fra staten for tabet efter coronaen.
4. SEP 2022 8.00

Hver syvende regionale busrute risikerer at blive nedlagt som følge af færre passagerer og stigende brændstofpriser, oplyser Danke Regioner. Næstformand i Danske Regioner Stephanie Lose (V) peger på, at de regionale trafikselskaber har løftet en kæmpe opgave med at opretholde driften af den kollektive trafik under coronaen.

- Men nu kan vi blive ramt hårdt, fordi mange passagerer ikke er vendt tilbage. Besparelserne kommer til at gå ud over lokalsamfund, der måske helt mister deres daglige bus, siger hun.

Ifølge regionerne er mellem 10 og 20 procent af buspassagererne ikke vendt tilbage efter coronakrisen. Og så er priserne på brændstof i løbet af 2022 steget markant.

Det betyder at regionerne mangler 233 millioner kroner i trafikselskaberne, efter at de har fået kompensation for tab under corona og for stigende brændstofpriser, skriver avisen.

Værre i 2023

Regionerne forudser, at det vil blive endnu værre i 2023, hvor der vil mangle 279 millioner kroner. Det svarer til 14 procent af regionerne samlede budget for kollektiv trafik.

Det kan betyde fire millioner færre afgange med bus og tog i de fem regioner. Ifølge Stephanie Lose kan besparelser også koste på miljøregnskabet.

- Hvis trafikselskaberne bliver tvunget til historiske besparelser på grund af en midlertidig indtægtskrise, kan det gøre varig skade på den kollektive trafik. Det ville klæde en regering, der har et klart sigte om reduktion af CO2-udledningen, at rette op på den her uretfærdighed, siger hun.

Det vil ifølge hende blive svært at frede nogen, hvis der skal skæres så meget i busruterne. Og det kan få konsekvenser for adgangen med offentlig transport til uddannelsessteder, fortæller hun.

Nogen kompensation

Transportminister Trine Bramsen (S) vil ikke kommentere sagen.

Ministeriet skriver i et skriftligt svar til Jyllands-Posten, at der ved forårets økonomiforhandlinger er aftalt med regioner og kommuner, at der bliver udbetalt 200 millioner kroner i kompensation for direkte følger af coronarestriktionerne.

Regeringen, kommunerne og regionerne mødes i september for at drøfte trafikselskabernes situation. Her forventer formand for KL, Martin Damm (V), at regeringen vil kompensere alle de udgifter, der er forbundet med coronanedlukningerne.


/ ritzau / cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/hver-syvende-busrute-risikerer-at-blive-nedlagt

GDPR