dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

'Hvad skete der, Sebastian?'

ANMELDELSE Hvornår er man skyldig? Er det retfærdigt at straffe? Er penge et gode eller et onde? Sebastian på 12 år er vidne i en retssag og den oplevelse rejser en række filosofiske spørgsmål hos ham

Af Paul Hegedahl

Christoffer Boserup Skov:
'Hvad skete der, Sebastian?';
Det Andersenske Forlag, København 2010.
130 s., indb., 13 x 19,5 cm.
Kr. 149,00 inkl. moms.
ISBN 978-87-92240-10-1.
Forlaget giver mulighed for at købe klassesæt.


'Så selv om penge er smarte at have og kan gøre mange gode ting, så er de altså også med til at skabe konflikter og vold. Nogle gange er de skyld i, at vi slet ikke tænker os om og fokuserer på det, der er vigtigst. Nemlig hinanden.'
- skriver Sebastian og Vigga i deres skoleopgave i 'Hvad skete der Sebastian?' af Christoffer Boserup Skov

I 2009 udkom den første af Sebastian-bøgerne: 'Sebastian og skrivemaskinen'. Den anmeldte vi her på dknyt.dk - og den fik meget fine anmeldelser mange steder, bl.a. skrev Johannes Møllehave: 'Det er et mesterværk, læs den højt for 12-årige børn og børnebørn og vær selv til stede som guide, det vil De få et rigt udbytte af.'

Nu er så bog nr. 2 i serien udkommet: 'Hvad skete der, Sebastian'. Sebastian på 12 år og hans gode ven og klassekammerat Vigga overværer et voldeligt overfald, der handler om penge. Pludselig er han en vigtig brik i politiets efterforskning og skal i retten som hovedvidne og udpege gerningsmanden, som lige efter overfaldet advarede ham mod at 'have set noget'.

Sideløbende med denne dramatiske begivenhed er Sebastian og Vigga i færd med sammen at skrive en skoleopgave, der handler om penge - hvor vigtige er penge egentlig?

Både oplevelsen og skoleopgaven rejser en række filosofiske spørgsmål hos Sebastian. I sine overvejelser får han god hjælp fra sin tante Ketty, der bor i et oldgammelt hus ude på landet og bruger det meste af sin tid på at male billeder og filosofere. Som hun siger: 'Filosofi er, at man tænker over verden og livet - har vi en fri vilje for eksempel? Er der en mening med livet? Og hvad vil det egentlig sige at være klog?'

Sebastians forældre Poul og Sarah er ikke særlig begejstrede for Ketty og alle hendes spørgsmål og tanker. - Det fører jo alligevel ikke til noget. Det er noget pjat med al den filosofi. Hvad nytter det bare at tænke? Næ, man skal handle i stedet, sagde Sebastians far altid, og hans mor er enig. De synes, der er vigtigere at have et ordentligt job og passe det.

Tante Ketty har en god ven, stjernekiggeren Adam, som også kan lide at tænke over tilværelsen, og Tante Ketty og Vigga kender også hinanden rigtig godt - faktisk har de givet Sebastian en fælles fødselsdagsgave; de har lavet en hemmelig filosofiklub, hvor det mødes en gang imellem og diskuterer filosofiske spørgsmål - og det gør de så også i denne bog.

Det danske retssystem
Sammen med tante Ketty og Adam, lærer Sebastian det danske retssystem at kende, og det giver anledning til overvejelser om skyld, straf og demokrati. Sebastian og Vigga bruger også overfaldet og retssagen som vigtig inspiration for deres skoleopgave, der jo handler om penge.

Da forfatteren lavede research til bogen fik han en god indsigt - og interessante oplevelser i byretten og omkring politiet og det danske retssystem - og det bliver givet videre på en god og forståelig måde for læserne af bogen.

Den forklarer, hvad der sker i byretten i Danmark. Forbrydelse og straf er spændende, og bogen fremhæver vigtigheden af retssamfundets tilstedeværelse og lægger op til den vigtige debat om demokrati, retfærdighed, skyld/straf - og til vigtigheden af at træde frem og vidne.

Ud over at være underholdende i sig selv - og beskrive f.eks. familieliv, skole og venskaber - hjælper den de 8 - 12 årige med at tænke over spørgsmål som: Hvad er retfærdighed? Hvad er det gode? Hvordan indretter vi et samfund? Det er alle spørgsmål, som vel alle børn ofte tænker over og stiller, formuleret mere eller mindre klart. At forholde sig til, hvad der er retfærdigt, er jo noget børn kender til fra deres hverdag med familie og venner, i skolen, i fritidslivet - og når de hører og læser om begivenhederne i verden.

Så Sebastian er både hovedpersonen i en klog og god bogserie og samtidig en stedfortræder for det nysgerrige og videbegærlige individ - én der gerne vil blive klogere på sig selv og på sin omverden.

Hvad kan børn lære af at læse Hvad skete der, Sebastian?
På ovenstående spørgsmål svarer forfatteren: 'Bogen koncentrer sig om tre filosofiske begreber: Skyld, straf og retfærdighed. Men den er også et forsøg på at afglorificere, at det skulle være fedt at være kriminel og komme i byretten. Medierne gør jo de kendtes retssager til ren underholdning. Jeg prøver derimod at vise, hvordan selve retssystemet fungerer. Bogen viser også, at vi har et godt retssystem, som det er værd at tage vare på. Hele systemet er velfungerende og direkte demokratisk. Eksempelvis har almindelige mennesker mulighed for at melde sig som domsmænd og være med til at bestemme, hvad der er retfærdigt. Hvis vi skal bevare demokratiet, bliver børn og unge nødt til at sætte sig ind i det for at forstå og videreudvikle det.'

Om forfatteren
Christoffer Boserup Skov er cand.mag. i filosofi og psykologi fra Roskilde Universitet 2003.
Til daglig arbejder han som kommunikationsmedarbejder i Danske Andelskassers Bank. Derudover er han børnebogsanmelder. Christoffer Boserup Skov er forfatter til en række forskellige artikler og bøger. I 2005 debuterede han som forfatter, da han sammen med Forsvarsakademiet udgav bogen "Min far er soldat", der nu er trykt i 14.000 eksemplarer og desuden kan læses her. Bogen henvender sig til børn, hvis forældre er på international mission. Bogen blev til efter interviews med soldater, pårørende, psykologer og børn - den bliver uddelt til familier, der står over for en udsendelse.

Her er noget at komme efter
Der er god grund til at citere fra anmeldelsen i 'Skolebiblioteket', skrevet af Bent Rasmussen, redaktør af 'Skolebiblioteket': 'Christoffer Boserup Skov vil noget med at skrive filosofiske og tænksomme bøger for børn, det lægger han slet ikke skjul på. Han er ikke en manipulator, men sætter på god gammel sokratisk vis fokus på samtalen/mulighed for samtale - og her er virkelig noget at komme efter. Jeg synes, politikere kunne lære en masse af denne bog, for det er som om, at den politiske samtale er totalt forstummet her i Dronningeriget. I samtalen lytter man til hinanden, lærer og nærmer sig hinanden - med det resultat, at beslutningerne bliver mere nuancerede og bedre! Men nej, i dag handler det om oneliners og spin, og samarbejdet hen over Folketingets midte er totalt udraderet, for man kan jo altid køre en 90-89-beslutning hjem. Det er sørgeligt, men sandt - og det er tankevækkende, at man skal ty til børnelitteraturen for at lære, at der er andre - og bedre - muligheder - men under alle omstændigheder et godt sted at starte.
  'Hvad skete der, Sebastian?' er ikke en bog, læseren skal sidde alene med, for bogen ægger til klassearbejde på mellemtrinnet, til samtale, diskussion, debat...
  Lad være, at tante Ketty og Adam er lidt for rigtige, og lad være, at Sebastians forældre er lidt for "dumme" og uforstående, for let overdrivelse fremmer naturligvis i den gode sags tjeneste forståelsen.'

Et interaktivt bog- og webprojekt
Sebastian-bøgerne er filosofiske spændingsromaner for børn og unge. De retter sig mod de 10-12-årige, men reelt kan man ikke sætte en aldersgrænse på. Der vil være børn fra 8 år og opefter - og ældre end 12 år, der kan have glæde og udbytte af bogen. Det er også et nyt, meget spændende, interaktivt bog- og webprojekt, hvor målgruppen kan stille spørgsmål, filosofere, tænke og digte fabler - og være med til at udvikle Sebastians filosofiske univers - og lære en masse nyt. Det kan man gøre på www.metafysiskinstitut.dk.

Forfatteren kalder det selv: Mit demokratiske dannelses- og oplysningsprojekt for børn.

I løbet af 2011 udkommer den tredje bog i serien. Den handler om evolution, og menneskets udvikling - med fokus på Darwin. Handlingen kommer til at tage udgangspunkt i mobning, så de filosofiske aspekter bliver direkte relevante for børn.

Hvem står bag?
Metafysisk Institut er et samarbejde mellem forfatter Christoffer Boserup Skov og forlægger Lene Andersen. Formålet er at præsentere filosofi i øjenhøjde for børn og unge. Vise vigtigheden af de store spørgsmål i livet og være med til at vække det store filosofiske potentiale, vi alle har. Forlaget er Det Andersenske Forlag, som bl.a. udgiver den også utraditionelle bogserie 'Baade-Og', som er anmeldt her på dknyt.dk og også er et bog- og webprojekt.

Overskriften på hjemmesiden for Metafysisk Institut er en opfordring til at slippe tankerne løs.
Der er ingen tvivl om, at netop den målgruppe, projektet er henvendt til, har en række relevante spørgsmål og behovet for at slippe tankerne løs på en seriøs og sober måde. De muligheder får de her. Samtidig ser de nok også en sådan kombination af bog og web, som en helt naturlig udtryksform. I øvrigt kan man gratis downloade sangen 'Se Sebastian' på www.metafysiskinstitut.dk

Oplagt gaveidé
Sebastian-bøgerne er en oplagt gaveidé for forældre, bedsteforældre, tanter og onkler, som gerne vil bidrage til de unge generationers nysgerrighed og kreativitet. Den kan både gives både ved åbenlyse lejligheder - og som en gave her og nu.


Supplerende links
Her kan man gå ind og finde adgang til at læse uddrag af 'Hvad skete der Sebastian?'
og mange andre oplysninger om Sebastian-bøgerne.

Bent Rasmussen: Anmeldelse af 'Hvad skete der Sebastian?', Skolebiblioteket, oktober 2010.

Her er brugerne er med til at udvikle Sebastians filosofiske univers.

Paul Hegedahl: 'Sebastian og skrivemaskinen - livets store og små spørgsmål i børnehøjde', anmeldelse af 'Sebastian og skrivemaskinen'.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/hvad-skete-der-sebastian

GDPR