Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Hovedstaden stopper brug af Fælles Medicinkort

Efter blot fire måneder er der fundet nye, potentielle fejlmedicineringer
17. APR 2012 6.10

HOVEDSTADEN: Lægerne på Region Hovedstadens hospitaler skal fra i dag registrere deres patienters medicin, som de gjorde indtil for fire måneder siden, hvor regionen som den første indførte det Fælles Medicinkort.

Det Fælles Medicinkort er en national database over danskernes medicinhistorik, som bl.a. skal sikre den rette behandling uanset, hvornår og hvor i landet en dansker bliver indlagt.

I sidste uge konstaterede regionen, at der var risiko for fejlmedicinering af 123 patienter på grund af fejl i overførslen af data fra Fælles Medicinkort til det system (EPM), der håndterer medicinen til patienterne på regionens hospitaler. Kun 2 af de 123 patienter viste sig at have fået fejldoseret potentielt farlig medicin, men gennemgangen af de 123 patientsager afslørede andre typer fejl. Det får nu Region Hovedstaden til at lukke ned for det Fælles Medicinkort på regionens hospitaler.

Tilbage til det forrige
- Vores hospitaler skal nu registrere patienternes medicin, sådan som vi gjorde, inden vi indførte det Fælles Medicinkort. Vores erfaringer viser, at der er behov for en omfattende gennemgang af, hvad der sker, når systemerne taler sammen, inden Fælles Medicinkort efter planen tages i brug på landsplan i slutningen af 2012. Det går vi nu i gang med sammen med vores leverandører og National Sundheds-it under Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Fælles Medicinkort har rigtig mange positive effekter, og vi håber snart at bruge det igen, men patientsikkerheden er det vigtigste, siger Svend Hartling, koncerndirektør i Region Hovedstaden.

De nyopdagede fejl kan medføre, at patienter har taget medicin på forkerte ugedage. Det er også en form for fejlmedicinering, selvom det ikke er den forkerte medicin, siger Kurt Espersen, formand for styregruppen for FMK og EPM og hospitalsdirektør i Region Hovedstaden:

- Vi ved endnu ikke hvor mange patienter, der kan være berørt. Vi er i gang med et større analysearbejde for at konstatere, hvor omfattende fejlen har været samt om der er patienter, hvor patientsikkerheden er blevet kompromitteret. Det drejer sig udelukkende om patienter, som allerede er blevet udskrevet og er blevet hjemsendt. Disse patienter vil blive kontaktet af deres hospital i det omfang, det er nødvendigt.

lcl