DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Holbæks store skoler blev for store

I 2016 centraliserede Holbæk og gik fra otte til bare fire skoledistrikter. Nu lægges der op til kvalitetsløft og decentralisering med 11 selvstændige skoler. De store skoler blev for uoverskuelige.
23. SEP 2020 8.30

HOLBÆK: Efter fem år med en centraliseret skolestruktur i Holbæk Kommune er der fra sommeren 2021 lagt op til en ny decentral struktur, der vil føre til 11 selvstændige skoler med egen ledelse, skolebestyrelse og elevråd i stedet for de nuværende fire. 

I 2015, hvor den kommunale økonomi var på nulpunktet, var der tale om en spareøvelse, og skole- og dagtilbudsområdet skulle kun bestå af fire skoledistrikter og fire dagtilbudsdistrikter i stedet for otte af hver. Lederlønninger var en del af grundlaget for besparelsen.

Budgetforliget, der blev en realitet i denne uge, tilgodeser folkeskolen med 35 mio. kr., og samtidig kommer et skolestrukturforslag i høring, som med borgmester Christina Krzyrosiak Hansens (S) ord skal sikre mere nærhed lokalt.

På sin Facebook-profik skriver hun:

"Og lad os være ærlige: Den skolestruktur, vi har i dag, blev lavet af hensyn til vores dengang dårlige økonomi. Det var en spareøvelse og det er ikke den struktur, som jeg eller resten af kommunalbestyrelsen ønsker og tror på. Man skulle have lyttet til alle jer, der advarede imod strukturen.

De store skoler er blevet for store, for uigennemskuelige. Politisk ønsker vi mere nærhed, og en folkeskole, som børnene og forældrene virkelig oplever, er deres skole.

Selvom forslaget til ændring i skolestrukturen er nyt, så er det i virkeligheden et forslag om et skolevæsen, vi kender. Hvor en skole i udgangspunktet er en skole med en lokal skoleleder, man kender navnet på. Hvor børn og forældre har indflydelse på skolens virke igennem elevrådsarbejde og skolebestyrelsesarbejde. Og hvor alle skoler er noget særligt."

Som en del af kvalitetsløftet lægges hele eller dele af budgettet til specialundervisning om på en måde, der sikrer mere central styring, så alle børn oplever den samme kvalificerede hjælp uanset hvor i kommunen, de bor.