DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Hillerød skifter til blåt lys ved alle fodgængerfelter
Hillerød er en af de første kommuner til at skifte alt fodgængerlys samtidig.
Foto: Hillerød Kommune.

Hillerød skifter til blåt lys ved alle fodgængerfelter

Nye LED-armaturer med en overside med svagt blåt lys skal være med til at skærpe opmærksomheden hos bilisterne.
9. FEB 2021 13.15

HILLERØD: I Hillerød Kommune er alle armaturerne nu skiftet ved fodgængerfelterne for at højne sikkerheden for fodgængere. Det er gjort med en bedre lyskvalitet og et ekstra ”blåt” opmærksomhedspunkt for bilister. Hillerød er en af de første kommuner til at skifte alt fodgængerlys samtidig, lyder det fra kommunen.

De nye LED-armaturer har en overside med svagt blåt lys, som skal være med til at skærpe opmærksomheden hos bilisterne, når de kommer til et fodgængerfelt. Lyset i selve fodgængerfeltet er også anderledes end normalt. Det lyser i en mere kold hvid farve, hvilket også skærper opmærksomheden hos bilisterne.

- Sammen med vores driftspartner har vi i løbet af vinteren skiftet armaturerne i alle fodgængerfelter med de gamle orange fodgængerblink, så de nu står spritnye og lyser blåt for oven og giver et klart lys nedad. Det gælder om at lave løsninger, som giver både tryghed for fodgængere og bilister, samtidig med, at det giver besparelser på energien, fortæller belysningsansvarlig Morten Skibstrup Nikolajsen.

Nemmere at se fodgængerne

Lyset fra LED-armaturerne har en langt bedre farvegengivelse end de gamle lyskilder i armaturerne. Det gør det nemmere at se farverne, nuancerne og kontrasterne på de personer, der krydser vejen.

Løsningen med de blå armaturer blev testet i fodgængerfeltet ud for skolen i Nødebo. Og forældre kunne med det samme se effekten. Det gav rygstødet til at rulle blåt lys ud i hele kommunen.

Samtidig er der også besparelser at hente, fordi LED er en mere energibesparende lyskilde. Det samlede elforbrug fra hvert af de nye armaturer ligger på ca. halvdelen af de gamle, så energi- og CO2-mæssigt er det også en god løsning.

ka