Hele Folketinget bag corona-hastelov

Adgang til private hjem kræver fortsat retskendelse. Sundhedsudvalg kan udøve løbende kontrol.
13. MAR 2020 6.21
TEMA: Corona

Der blev kort før midnat torsdag opnået overvældende flertal for regeringens vidtgående hastelov, der skal inddæmme coronavirus. Alle partier i Folketinget stemte for loven.

Loven er blevet både fremsat og lovbehandlet torsdag. Den flytter en række beføjelser fra myndighederne til den siddende sundhedsminister, som er Magnus Heunicke (S).

Sundhedsmyndighederne får mulighed for at tvangsundersøge, tvangsbehandle eller sætte folk i tvangskarantæne, hvis der er mistanke om smitte af coronavirus. Der er også mulighed for vaccination gennem tvang.

Regeringen kom dog ikke igennem med sit ønske om, at hasteloven skulle give myndighederne mulighed for at kunne komme ind i folks private hjem uden en retskendelse, hvis der er mistanke om coronasmitte.

Det var blandt andet regeringens støttepartier Enhedslisten og De Radikale imod.

- Vi har kæmpet benhårdt for, at der skal være en domstolsprøvelse, før myndigheder kan tiltvinge sig adgang til borgernes private hjem, siger Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund i en skriftlig kommentar.

Revision i november
Der vil være en løbende politisk opfølgning i Folketingets sundhedsudvalg, men der kommer ikke en egentlig revisionskontrol hver tredje måned, som Enhedslisten havde ønsket.

Der bliver dog mulighed for en enkelt revision af loven, som skal laves i november i år, inden loven altså står til at udløbe i marts næste år. Og netop det har været vigtigt for Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen.

- For et liberalt parti har det bestemt ikke været morsomt at skulle lægge stemme til en lov, der potentielt kan være så indgribende i forhold borgere, virksomheder og foreninger, skriver han i en mail til Ritzau.

Derfor fremhæver han også vigtigheden af, at hasteloven inkluderer en følgegruppe, som skal holde øje med regeringens anvendelse af de mange bemyndigelser, den er blevet udstyret med.

Epidemiloven i forvejen vidtrækkende
Både eksperter og politikere er enige om, at det er vidtrækkende beføjelser, der står i loven. Men en del findes faktisk allerede i dag. De bliver bare lagt over på sundhedsministerens område.

- Det er vidtrækkende beføjelser, der gives. Men der er i forvejen vidtrækkende beføjelser i epidemiloven, og dem har man så suppleret, siger Helle Bødker Madsen, der er professor i forfatningsret og sundhedsret ved Aarhus Universitet.

En del af bestemmelserne i hasteloven vil først kunne træde i kraft i begyndelsen af næste uge.

Her er et overblik over en række af de beføjelser, som myndighederne får som følge af hasteloven:

  • Sundhedsmyndighederne får mulighed for at tvangsundersøge, tvangsbehandle eller sætte folk i tvangskarantæne, hvis der er mistanke om smitte af coronavirus. Der er også mulighed for vaccination gennem tvang.
  • Sundhedsministeren kan efter forhandlinger med justitsministeren fastsætte regler om, at politiet kan bruge den fornødne magt for at sikre gennemførslen af hastelovens tiltag.
  • Der indføres mulighed for forbud for adgang til offentlige institutioner, supermarkeder og butikker, offentlige og private plejehjem og sygehuse, samt restriktioner på transportmidler.
  • Sundhedsministeren får efter samtale med justitsministeren mulighed for at forbyde større forsamlinger. Onsdag blev grænsen sat til 100 mennesker.
  • Der indføres en solnedgangsklausul, så hastelovforslaget udløber 1. marts 2021. Det vil sige, at tiltagene er midlertidige.


Ritzau

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev