
- Jeg har gjort indsigelse, fordi butikken er større end loven tillader, og fordi både hensynet til retshåndhævelsen, lighed for loven og ministeriets mangeårige praksis på området må tillægges afgørende vægt, begrunder miljøminister Connie Hedegaard sin beslutning.
- Hvis der i denne sag var taget skridt til regionplantilægget forud for byggeriet, så ville svaret fra ministeriet helt klart have været nej. Jeg tror, de fleste kan se, at det er indlysende uholdbart, hvis de, der spørger, får nej, mens de, der giver tilladelse til byggerier, som går ud over lovens rammer, får tilgivelse. Hvorfor skulle andre kommuner respektere planlovens begrænsninger, hvis staten efterfølgende ser gennem fingre med dem, der ikke gør det.
Til brug for ministerens stillingtagen til sagen, har Miljøministeriet bedt statens advokat om en udtalelse. Kammeradvokaten vurderer, at ministeriet som udgangspunkt utvivlsomt er forpligtet til at respektere praksis på området og således gøre indsigelse efter planlovens § 29, stk. 1. Kammeradvokaten mener ligeledes, at hensynet til retshåndhævelsen bør tillægges betydelig vægt. At byg-herren har været i god tro samt et skønnet værdispild på 3,5-4,5 millioner kroner skal også indgå i overvejelserne. Kammeradvokaten siger sammenfattende, at ministeriet kan gøre indsigelse eller lade være. Det er på baggrund af Kammeradvokatens udtalelse Miljøministeriets samlede vurdering, at der bør gøres indsigelse i sagen.
- Når jeg derfor som minister skal veje tingene op imod hinanden, bliver min konklusion at gøre indsigelse. Der er efter min mening i denne sag ikke grundlag for at tilsidesætte de overordnede og principielle hensyn til retshåndhævelse, lighed for loven og den mangeårige praksis, siger Connie Hedegaard.
Den gældende planlov blev revideret under VK-regeringen i 2002. Loven fastslår, at dagligvarebutikker højst må være 3000 m2. Naturklagenævnet har slået fast, at der i Ribe-sagen er tale om én butik på i alt ca. 3.700 m2, som nævnet således betragter som ulovlig. cgt/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.