Han er ansigtet på kampen mod corona
Søren Brostrøm ligger ikke søvnløs om natten.
Foto: Keld Navntoft, Ritzau Scanpix

Han er ansigtet på kampen mod corona

Søren Brostrøm har travlt de her dage. Også mere travlt end han plejer. Men hvem er han, manden, der flankeret af statsministerens dystre udmeldinger, sender Danmark hjem til håndvasken?

Du har læst hans navn hundrede gange de sidste uger. Han er manden, der står side om side med statsministeren, mens landet i hastigt tempo lukkes ned. Han er direktør for Sundhedsstyrelsen, men hvem er Søren Brostrøm egentlig? 

Kort fortalt er han manden, der sender de syge danskere hjem i seng. Han har sat over 1.000 danskere i karantæne, og han har formået det, som mangen en snestorm i januar har forsøgt år efter år: Nemlig at sende alle landets skolebørn hjem. En slags snefri i regnvåde marts.

Som direktør for Sundhedsstyrelsen er det hans ansvar at forklare danskerne, hvad der skal til for at inddæmme og nedkæmpe det virus, der siden januar har hærget mediebilledet, og som i hvert fald de seneste uger endelig har lært folk at vaske hænder. 

- Jeg har ansvaret, og det har Sundhedsstyrelsen også. Sådan er det, og det har jeg aldrig været et øjeblik i tvivl om. Jeg vidste også godt, at det kunne blive meget stort og fylde meget for det danske samfund. Men jeg ligger ikke søvnløs om natten, for vi kan godt håndtere det her, sagde han mandag til Jyllands-Posten. 

Derfor er det ham, der pressemøde efter pressemøde siger ting som:

- En første bølge af coronavirusset vil kunne ramme 600.000 danskere. Det vil formentlig ske over en periode på tre måneder. Af de cirka 600.000 danskere, som er smittet i sådan et scenarie, vil det være ti pct. af dem - altså 60.000 - der kommer i kontakt med sundhedsvæsnet.

Og:

- På et tidspunkt holder inddæmningsstrategien ikke længere. Jeg kan ikke sige, hvornår det er. Det er en time til time- og dag til dag-vurdering.

Søren Brostrøm er egentlig uddannet læge, og selvom det ikke er praktisk medicinsk arbejde, der fylder hverdagen, så trækker han på erfaringerne fra de mange år først som afdelingslæge i Skejby og så som overlæge først i Glostrup og siden i Herlev. Især i krisetider, hvor hovedet skal holdes koldt. Som han siger til Jyllands-Posten: ‘Jeg har prøvet det, der var værre’.

Efter overlæge-jobbet fulgte to år med et lektorat på Københavns Universitet, hvorefter han i 2011 landede et job i Sundhedsstyrelsen som enhedschef for sygehuse og beredskab. Det job, der ledte op til, at han i 2015 kunne sætte sig i direktørstolen for hele butikken. 

I de her dage løber Søren Brostrøm hurtigere, end han plejer. Generelt er arbejdsdagene cirka 14 timer lange og starter med møder med kaffe og blødt brød, og slutter gerne med en burger på vej hjem klokken 21, før han er live igennem i 22-nyhederne. Slag i slag – time til time og dag til dag.

 

Abonnenter på kommunen.dk kan læse mere om direktøren her


Hvem er Søren Brostrøm?

  • Født den 4. juni 1965 i Aarhus som søn af lægerne Jørn og Karin Brostrøm
  • Student fra Gl. Hellerup Gymnasium i 1984
  • Uddannet cand. med. fra Københavns Universitet i 1995
  • Uddannet speciallæge i gynækologi-obstetrik, ph.d., i 2003
  • Færdiggjorde sin Master of Public Administration fra CBS i 2011
  • Er ugift og har ingen børn
  • Har været ansat i Sundhedsstyrelsen siden 2011. Blev direktør i 2015.
Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev