Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Statsministeren: Alle skal bidrage, situationen er meget alvorlig
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Statsministeren: Alle skal bidrage, situationen er meget alvorlig

Nye tiltag, indkaldelse af studerende og pensioneret sundhedspersonale og skærpede rejseregler, skal bremse coronavirussets udbredelse.

Coronafaren fører til skærpede regler både inden- og udenlands. Det fremgik af formiddagens pressemøde i statsministeriet, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) ikke lagde skjul på udfordringen fra den verdensomspændende sundshedstrussel.

– Her til formiddag har vi 156 smittede, og det udvikler sig time for time. Alle bliver nødt til at give deres bidrag til at håndtere den her situation på bedste vis. I den situation er der et hensyn, som er større end alt andet: At forsinke smitte så meget som muligt, sagde Mette Frederiksen og tilføjede:

- Flere af dem, der bliver syge, har brug for en kraftigere behandling end influenza. Vi må se hinanden i øjnene og erkende, at det kan blive meget alvorligt. Man skal følge myndighedernes anbefalinger, så vi undgår at de, som er mest sårbare, udsættes for smitte.

- Alles adfærd bliver afgørende for, om strategien kommer til at virke. Vi skal alle selv ændre adfærd. Kapaciteten vil muligvis ikke kunne følge med, hvis rigtig mange bliver smittede, sagde statsministeren med henvisning til både personale og udstyr.

Nye tiltag
Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen forklarede, at på et tidspunkt vil man skifte strategi, så man ikke længere bruger sundhedsvæsnet til at inddæmme og behandle ressourcestærke. Istedet bliver det en afbødningsstrategi, siger han. Der vil sundhedsvæsnets ressourcer blive fokuseret på de svageste borgere i Danmark.

– På et tidspunkt holder inddæmningsstrategien ikke længere, sagde direktør Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen.

Blandt andet for at udskyde den situation lancerer myndighederne nu en række nye tiltag og skærpelse af de bestående:

For at forhindre yderligere spredning fra de såkaldte 'røde zoner' har regeringen besluttet at forbyde flyvninger fra de røde zoner til Danmark. På nuværende tidspunkt omfatter det Iran, dele af Kina, dele af Sydkorea, dele af Østrig samt dele af Italien. Forbuddet gælder indtil videre i 14 dage. Men det ventes forlænget.

Der kommer fra i dag nye retningslinjer for den kollektive trafik. 

Der vil blive indført særlige regler for offentlig transport, så der ikke vil være lige så mange med busser og tog. Der vil muligvis blive indsat ekstra busser og tog, oplyser statsministeren.

Mette Frederiksen beder alle om at undlade at rejse til de områder, som Udenrigsministeriet fraråder rejser til. Det er blandt andet Kina, dele af Italien og Iran.

– Det råd fra Udenrigsministeriet skal man følge. Alle overvejelser om studieture for gymnasieture og lignende skal ophøre nu. For det skal stoppe nu, siger hun.

Mette Frederiksen blev understøttet op af sundhedsminister Magnus Heunicke (S), som indkalder pensionerede og studerende.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) siger, at der bliver brug for pensioneret sundhedspersonale og medicinske studerende i det danske sundhedsvæsen.

Heunicke viste med en graf, at en hurtig spredning vil samle antallet af personer, der får behov for behandling, på et meget kort tidspunkt. Det vil overstige, hvad det danske sundhedsvæsen kan klare på en gang.

Hvis spredningen sænkes og spredes ud over længere tid, vil det kunne holdes på et niveau, som sundhedsvæsnet kan klare, siger sundhedsministeren.

Udvalg aflyser studietur
Allerede inden statsministerens indskærpning havde coronasmitten sat spor i den offentlige adfærd.

Syv politikere og et lille følge af embedsmænd i Esbjerg Kommune skulle senere i denne uge have været på en længe planlagt studietur til London, men nu er turen aflyst på grund af faren for smitte med coronavirus, oplyser formanden for Børn & Familieudvalget, Diana Mose Olsen (SF), til JydskeVestkysten.

Delegationen fra Esbjerg Kommune skulle have studeret social mobilitet, nærmere bestemt hvordan høj kvalitet i dagtilbud og skoler kan sikre, at flere børn klarer sig godt i livet trods udfordringer på hjemmefronten. 

- Vi har drøftet for og imod på udvalgsmødet og valgt i den konkrete situation at aflyse. Med det program, vi have tilrettelagt - besøg på dagtilbud og skoler og transport med metro, hvor man står som sild i en tønde, så kan vi ikke udvise den fornødne opmærksomhed i forhold til at færdes steder med mange mennesker, siger Diana Mose Olsen, der oplyser, at kommunen nu vil forsøge at hente noget af rejseudgiften (10.000 kr./person) hjem igen.

Mangel på mundbind bremser tandpleje
Hamstringen af mundbind har konsekvenser for den kommunale tandpleje. Ikke-akutte tandbehandlinger bliver i øjeblikket aflyst hos Sorø Kommunale Tandpleje, fordi coronavirusset har medført mangel på mundbind og handsker. Leverandørerne har simpelt hen svært ved at følge med efterspørgslen. Det skriver Sjællandske.

- Det er ikke kun en udfordring i Sorø Kommune. Men vi har valgt at tage det her skridt, og lige så snart vi kan købe værnemidler igen, vil vi overveje at gå tilbage til almindelig drift, siger Annette Homilius, der er social- og sundhedschef. Sorø Kommune kalder det en midlertidig omlægning af driften, som træder i kraft i dag tirsdag.