DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Gylle går i grundvandet

Gylle går i grundvandet

Ny forskning afslører, at gylle hurtigt går i grundvandet. Det truer drikkevandet. Her måske årsag til forurening af drikkevand i Køge
15. MAR 2012 14.33

Et nyt studie fra forskningscenteret Pathos med deltagelse af GEUS, Københavns Universitet og Aarhus Universitet viser overraskende, at bakterier i gylle hurtigt trænger ned og forurener grundvandet, inden de når at blive nedbrudt i jorden. Det skriver Videnskab.dk.

- Problematiske bakterier fra gyllen kan ifølge vores studie lynhurtigt trænge gennem jordlagene ned til det øverste lag grundvand, hvis det vel at mærke regner kort efter, at gyllen er spredt ud, fortæller professor Carsten Suhr Jacobsen til Videnskab.dk. Han har været leder af studiet.

De colibakterier som forskerne havde fokus på er i sig selv ufarlige for mennesker, men er en god indikator for, om vandet er forurenet. Hvis det rummer denne form for colibakterier, vil vandet sandsynligvis også rumme andre bakterier, som kan være skadelige.

I sommeren 2010 blev Køges vandforsyning forurenet med colibakterier, der gjorde 65 indbyggere syge, og Carsten Suhr Jacobsen er overbevist om det skyldes de jordforhold, der findes i området fra Køge og ned til Stevns og Møn, selvomd det ikke kan dokumenteres. 

cgt