GULDBORGSUND: I dag - tirsdag den 11. maj klokken 12.00 - bliver betjeningen i Væggerløse Borgerservice digital. Som de første i Europa præsenterer Guldborgsund Kommune det fjernbetjente borgerservicecenter, oplyser KL.
Når borgerne i Guldborgsund fremover henvender sig det lokale borgerservicecenter i Væggerløse, vil borgerne ikke længere møde en fysisk medarbejder. I stedet vil borgerne møde en storskærm, og gennem videokonference blive betjent af en medarbejder fra Sakskøbing.
Teknologien bag skærmbetjeningen kaldes telepresence eller 'tele-nærvær'. For borgerne kræver mødet med storskærmen intet kendskab til lignende digitale løsninger. Servicen vil være den samme som før, og det digitale borgerservicecenter kan klare de samme opgaver som det fysiske, med undtagelse af pas og kørekort.
Det er ifølge Guldborgsund Kommune første gang, at telenærvær bliver brugt i mødet mellem borger og kommune i Europa.
Fjernbetjent borgerservice som svar på økonomiske udfordringer
Ved at investere i den nye teknologi kan kommunen frigøre ressourcer, samtidig med at borgerbetjeningen i Væggerløse bevares. Alternativet havde været at lukke helt ned for borgerbetjeningen i Væggerløse.
Forsøget med fjernbetjent borgerservice er støttet af ABT-fonden med 1.5 millioner, og kommunen har selv skudt to millioner i projektet. En investering som forventes at føre til økonomiske gevinster.
De økonomiske beregninger, som kommunen har foretaget, viser at der i gennemsnit er 2.5 årsværk i et mindre borgerservicecenter som Guldborgsund. Ved at erstatte den fysiske betjening med digital betjening kan det tal reduceres med 1 årsværk. Der er i alt seks borgerservicecentre i kommunen, så hvis den digitale løsning bliver den forventede succes og udbredes, er potentialet for effektivisering endnu større.
Projektet er et forsøgsprojekt, der løber frem til december 2010. Resultaterne fra forsøgsperioden vil udgøre beslutningsgrundlaget for, om løsningen skal gøres permanent og om flere af de mindre borgerservicecentre også skal gøres digitale.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.