dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

1. anmeldelse i rækken af Richard Templars guidebøger om vejen til et bedre liv:
’Guide til jobbet’ - 108 råd til et bedre arbejdsliv

ANMELDELSE 'Guide til jobbet' er først og fremmest en håndbog for den enkelte leder, en øjenåbner for alle dem, som gerne vil til tops, men som ikke rigtig kan finde vej', skriver Antony Jay i forordet

Af Paul Hegedahl

Richard Templar:
'Guide til jobbet';
Gads Forlag, København 2010.
Oversat af Lone Dalgaard fra 'The Rules of Work
- a definitive code for personal success';
Pearson Education Ltd., 2003.
264 s., hft., 13 x 22 cm.
Forord af Antony Jay.
ISBN: 978-87-12-04565-6.
Kr. 199,00 inkl. moms.

'Jeg begyndte at formulere Reglerne i 'Guide til jobbet' for mange år siden, mens jeg stadig var mellemleder. Der var opstået en mulighed for, at jeg kunne bevæge mig et trin opad og blive forfremmet til leder. Der var to mulige kandidater til jobbet, mig og Rob. På papiret havde jeg mere erfaring og ekspertise, og størstedelen af de ansatte ville gerne have mig som chef, og jeg havde helt generelt et bedre kendskab til arbejdet. Hvis jeg skal være helt ærlig, var Rob uduelig.'

Men, Rob opførte sig som en leder, fortæller Richard Templar. Derfor blev Rob forfremmet. Nu har Richard Templar så formuleret en række gode råd til, hvordan man kan få et bedre arbejdsliv - og blive bemærket og værdsat - og forfremmet, hvis det er det, man gerne vil.

Indhold
Bogens 108 råd eller regler, som alle er grundigt uddybet, er delt ind i 10 dele, foruden forord, indledning og efterskrift:

1. del: Gør det du siger
Bl.a. om at brænde for sit arbejde, men ikke brænde ud og ikke lade nogen vide, hvor hårdt du arbejder, og om ikke at love for meget og levere mere,
end det, du har lovet.

2. del: Vær klar over, at du hele tiden bliver vurderet
Bl.a. om selvsikkerhed og energi og om at tale og skrive ordentligt.

3. del: Læg en slagplan
Bl.a. om at gøre sig klart, hvad man vil på både kort og langt sigt og kende sig selv og sine stærke og svage sider, samt gøre læring til en livslang opgave.

4. del: Hvis du ikke kan sige noget pænt, så ti stille
Bl.a. om at lade være med at løbe med sladder, lade være med at brokke sig, gå på barrikaderne for andre, være god til at lytte og kun sige noget fornuftigt.

5. del: Pas på dig selv
Bl.a. om at kende de etiske spilleregler og have personlige principper og om at kende forskel på sandheden og hele sandheden

6. del: Tilpas dig dine omgivelser
Bl.a. om at kende virksomhedens kultur, være fleksibel i omgang med forskellige mennesker og på én gang forstå flokmentaliteten og aldrig tage afstand fra andre.

7. del: Vær et skridt foran
Bl.a. om at tænker fremad, forberede næste skridt, være til gavn for virksomheden.

8. del: Vær en god diplomat
Bl.a. om at stille spørgsmål i konfliktsituationer, være forsonende, aldrig hidse sig op  eller blive personlig, vide hvordan man skal håndtere andres vrede. Vær realistisk.

9. del: Kend systemet og udnyt det
Bl.a. om at kende de uskrevne regler på arbejdspladsen, kende de skjulte dagsordener, kende virksomhedens mission - og forstå den.

10. del: Håndtér dine konkurrenter
Bl.a. om at finde ud af, hvem konkurrenterne er, ikke falde nogen i ryggen, kende psykologien bag forfremmelser, få konkurrenterne til at virke uundværlige og lade være med at rose dem uden at mene det.

Vid hvornår man skal bryde reglerne
I sin efterskrift gør forfatteren udtrykkelig opmærksom på, at livet naturligvis ikke kan sættes på formel, som han kalder det. Af og til sker der noget uventet 'og den, der spiller efter Reglerne, har tillid, forståelse og nærvær nok til at få øje på den slags øjeblikke og bryde Reglerne. - - -
  Det nytter ikke at overbevise dig selv om, at en Regel ikke passer, fordi du allerhelst vil være fri for at rette dig efter den. Du bliver nødt til at være afklaret og objektiv. Men når din fornemmelse siger dig, at du skal bryde en Regel, så gør det. - - - Jeg bryder dem af og til. Spiller man efter Reglerne, piller man f.eks. aldrig med vilje andre mennesker ned offentligt, men et par gange i mit liv er jeg stødt på mennesker, som virkelig havde godt af at blive pillet ned offentligt, så de kunne holde op med at gøre det samme med andre. Det har jeg så gjort med glæde.
  Til syvende og sidst drejer det sig om at følge sin egen fornemmelse. Følg Reglerne indtil de er så indgroede, at de kommer til at ligge på rygraden, og følg så din egen fornemmelse.'

Om forfatteren
Richard Templar er en britisk forfatter, som har skrevet en række bøger om personlig udvikling. Han har selv mere end 30 års erfaring i arbejdslivet - fra mange forskellige virksomheder og er nu selv ejer af flere virksomheder.

Husk der er en verden uden for
‘Den amerikanske ledelsesguru Peter Drucker har draget en nyttig skelnen mellem dygtighed og effektivitet: dygtighed er at gøre arbejdet rigtigt, effektivitet er at gøre det rigtige arbejde. Din chef kan fortælle dig, hvordan du gør arbejdet rigtigt, men du må selv finde ud af, hvad det rigtige arbejde er. Det betyder, at man er nødt til at kigge på verden uden for organisationen, hvad der er behov for, og hvordan behovene ændrer sig, og hvad organisationen skal gøre (og holde op med at gøre) for at overleve og blomstre.
  'Guide til jobbet' er først og fremmest en håndbog for den enkelte leder, en øjenåbner for alle dem, som gerne vil til tops, men som ikke rigtig kan finde vej. Men det er også i høj grad en bog for selve organisationen: Den største fare er at stå i stampe, at blive optaget af interne opgaver, systemer og procedurer og at miste forbindelsen til verden udenfor. Og det vil ske, hvis alle koncentrerer sig om at være dygtige i stedet for effektive - hvis de med andre ord ikke følger Reglerne.'
- Antony Jay (1930 -), forfatter, instruktør i forord til 'Guide til jobbet'

Supplerende link
http://www.gadsforlag.dk/Guide%20til%20jobbet#
Her kan man finde adgang til at læse i bogen
under 'Kig i bogen' nederste højre hjørne.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/guide-til-jobbet-108-raad-til-et-bedre-arbejdsliv

GDPR