GREVE: Fremover vil Greve Kommune politianmelde alle tilfælde af snyd med offentlige ydelser, hvor borgere er rejst udenlands, mens de modtager offentlig forsørgelse. Kommunens nye nultolerance går dermed længere, end hvad loven ellers forpligter dem til.
1. januar blev det vedtaget, at kommunerne er forpligtiget til at anmelde sager, hvor borgerne tager til udlandet i mere end 14 dage og mod bedre vidende modtager hjælp fra kommunen. Derudover er kommunen også forpligtet til at anmelde, hvis bedraget til sammen overstiger 30.000 kr. Fra den 1. januar 2023 bliver grænsen nedsat til 21.500 kr.
Men Greve Kommune vil nu politianmelde alle sager med socialt bedrageri uanset beløbets størrelse og hvor lang tid, borgeren har opholdt sig i udlandet. Det besluttede byrådet mandag den 25. maj, hvor 20 ud af 21 medlemmer stemte for forslaget.
Enhedslisten var imod forslaget med den begrundelse, at borgere, der i god tro er taget til udlandet, kan blive ramt af den nye praksis. I stedet mener partiet, at kommunen bør vurdere hver enkelt sag inden en politianmeldelse, ligesom man førhen gjorde.
'Brud på samfundskontrakten'
Men praksissen ændres nu, så alle sager konsekvent bliver anmeldt. Det skal ske for at komme bedrageri med kommunes ydelser til livs, så pengene kan komme andre borgere til gode. Det mener Morten Dahlin (V), der er formand for Integrations-, Beskæftigelses- og Ungdomsudvalget.
- Det er altid uacceptabelt, når borgere snyder fællesskabet. Socialt bedrageri er at se stort på den samfundskontrakt, vi har i Danmark. Vi ønsker derfor at sende et meget klart signal til alle, der snyder fællesskabet, ved at politianmelde dem. Hvis man uberettiget modtager hjælp fra det offentlige under ophold i udlandet, ønsker vi nultolerance. Det vil blive en sag for politiet hver gang, siger han.
Center for Job & Socialservice i kommunen har vurderet, at der vil være omkring 12 sager om året, hvor borgere rejser til udlandet uden at have aftalt det med kommunen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.