Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Gode resultater med alternativ vejsalt

Forsøg i København viser, at vejtræerne bliver mindre skadet, hvis man bruger kaliumformiat og ikke natriumklorid
23. MAJ 2011 14.00

Tusindvis af danske buske og træer er blevet hærget eller slået ihjel af de utroligt mange tons vejsalt, som er blevet spredt i hele landet gennem de to seneste hårde vintre. Nu antyder ny dansk forskning, at skaderne kan undgås, hvis stat og kommuner salter med andre typer vejsalt end det gængse, skriver Videnskab.dk.

Et enestående forsøg i verden har gennem det seneste års tid kørt i Københavns Kommune. Forskere fra Københavns Universitet har plantet ens træer i ens jord på tre forskellige steder i København:

* På Center Boulevard ved Bella Center på Amager, hvor der saltes med almindeligt vejsalt
* På Øster Allé ved Parken på Østerbro, hvor der saltes med et alternativt vejsalt
* I Fælledparken, hvor der slet ikke saltes

Forsøget skal køre frem til udgangen af 2012, så de endelige konklusioner med to streger under er først klar om et par år. Men indtil videre er den ansvarlige forsker blevet positivt overrasket over analyserne af træer og jord på Øster Allé, hvor man salter med det alternative vejsalt kaliumformiat.

- Vores målinger viser faktisk, at træernes blade på Øster Allé er markant større end på Center Boulevard, hvor vi salter med det almindelige natriumklorid. Bladets størrelse er rigtigt godt mål for, hvordan træet trives, så det tyder på, at træerne bliver mindre stressede af kaliumformiat, siger Lars Bo Pedersen, forsøgsleder og seniorforsker på Skov & Landskab ved Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

- Det er glædeligt, for hånden på hjertet, så havde vi overhovedet ikke regnet med positiv respons allerede efter et år.