
GLADSAXE: Har borgere og firmaer bunker af ren jord til overs eller jordhuller at fylde, kan de finde hinanden på Gladsaxe Kommunes nye jorddating-side. Det er en fordel for begge parter at genbruge overskudsjord.
Ærter og kartoffelplanter vokser, så man næsten kan se det hver dag i Byhaveforeningen Lersøgrøftens Integrationsbyhaver. Haveforeningen har nemlig fået 744 kbm. fed, god havejord af Gladsaxe Kommune og Nordvand A/S. Nu er haveforeningen udvidet: 98 små nyttehaver på 6 kvm. er nu blevet til 150 store nyttehaver på 12 kvm.
Gladsaxe Kommune og Nordvand A/S har leveret jorden til haveforeningen i Bispebjerg. Udgiften var den samme, som hvis jorden skulle have været bortskaffet på normal vis. Timing er dog meget vigtig ved bytning af jord. For når jorden graves op, så skal den jo køres væk. Derfor skal håndteringen af jord ind i de store byggeprojekters planlægningsfase, så tidligt som muligt.
Stor byggeaktivitet
Lige nu er Gladsaxe Kommune og Nordvand A/S i gang med et af Danmarks største klimatilpasningsprojekter, hvor der graves grøfter og bassiner som skal opsamle regnvand, så der ikke kommer vand i kældrene. Overskudsjorden fra dette store ambitiøse klimatilpasningsprojekt og andre store byggeprojekter skal bortskaffes. Samtidig indkøber andre i området ny råjord til deres byggeprojekter. Så hvorfor ikke genbruge noget af jorden lokalt?
For at gøre det lettere at finde ud af, hvor der graves og bygges, har kreative folk i miljøafdelingen i Gladsaxe opfundet jorddating, hvor man kan komme i kontakt med hinanden, hvis man har eller mangler ren jord. Kommunen har dog ikke ansvaret for de aftaler, der indgås om overskudsjord.
Gladsaxe Kommune og Nordvand A/S er med i et større projekt støttet af Region Hovedstaden, som skal fremme bæredygtig jordhåndtering.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.