
En analyse fra rådgivningsfirmaet NIRAS viser, at der er penge og ressourcer at hente i danskernes køkken- og haveaffald. Affaldet bliver i dag brændt eller nedbrydes i kompostbunker, men ifølge analysen er affaldet og spildevandsslammet så ressourceholdigt, at det kan skabe en omsætning hos biogasanlæggene på mindst 600 mio. kroner.
Tallene er baseret på en undersøgelse udført for Vestforbrænding og viser, at der er et væsentligt gaspotentiale i den våde fraktion af haveaffaldet i sommerhalvåret, mens der i vinterhalvåret er for lidt egnet biomasse. Den våde fraktion er det, som er tilbage, når træet er sorteret fra have- og parkaffald.
Tonsvis af potentiale
NIRAS har anslået, hvor meget biologisk nedbrydeligt affald det i praksis er realistisk at indsamle og hælde i biogasanlæggene. Her tegner køkkenaffaldet sig for 680.000 tons, som kan sorteres fra det øvrige affald og anvendes til biogas. En sådan mængde køkkenaffald har en værdi på mellem 400 og 700 mio. kr.
Herhjemme sorterer kun enkelte kommuner husholdningsaffaldet, og tidligere forsøg med at forgasse det i Helsingør og Aarhus er slået fejl eller opgivet.
- Men kigger vi mod Sverige, indsamler de 80-90 procent af køkkenaffaldet til biogas i de kommuner, hvor man allerede nu er i gang med at sortere køkkenaffald, siger seniorkonsulent og kemiingeniør Louise Kreilgård fra NIRAS.
Hun mener også, at det er muligt at dirigere de store mængder sorterede blade, græs mv. fra haveaffaldet til biogas - også selvom det indeholder en del jord.
- Det vil være muligt at øge kvaliteten af haveaffaldet ved at forbehandle det. Biogasanlæggene håndterer i forvejen sand fra strøelse, så vi vurderer, at der blot kræver en mindre justering af driften på biogasanlæggene, som vil gøre det muligt at udnytte ressourcerne i haveaffaldet til biogas og jordforbedring, siger Louise Kreilgård.
Fra gylle til gas
Køkken- og haveaffald kan medvirke til at producere grøn gas af en større mængde gylle. Men det forudsætter ifølge Louise Kreilgaard, at affalds- og biogasbranchen begynder at arbejde sammen.
- Hvis rene fraktioner af køkken- og haveaffald sættes til salg, skal det nok blive solgt. Når det kan lykkes i Sverige, kan det også lykkes her, siger Louise Kreilgård og tilføjer, at når danskerne skal anspores til at sortere deres affald og betragte det som en ressource, kan et af virkemidlerne være en økonomisk gulerod.
- Man kunne tænke sig, at når man sorterer sit husholdningsaffald, så fik man en kontant rabat på renovationsafgiften. Rabatten skulle være baseret på den mængde sorteret affald, som kan anvendes til nye ressourcer, siger Louise Kreilgård.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.