
Af Knud Abildtrup
I sidste uge udtalte KL-udvalgsformand Martin Damm (V) ifølge Sjællandske, at de kommuner, der netop er i gang med at undersøge for den farlige miljøgift PCB eller planlægger at gøre det, risikerer at skulle gøre det om. Derfor bør de lade helt være.
Han rådede i stedet kommunerne til at vente på den nationale handlingsplan om PCB.
Den konkrete anledning var bl.a. Ringsted, hvor man har registreret 27 kommunale bygninger i risikozonen og undersøgt fem nærmere. Og set i lyset af, at en national handleplan måske vil inkludere en statslig medfinansiering, var der god økonomi i at vente.
Områdechef i Københavns Center for Miljø, Jens Nejrup, var med under renoveringen af landets første store PCB-renovering på Gasværksvejens Skole, og han er ikke enig:
- Min holdning er, at kommunerne ikke skal vente med at undersøge problemets omfang i egne 'følsomme' bygninger, der anvendes til vuggestue, skole, børnehave mm., erklærer han over for dknyt.
Luftprøve kan gøre meget
- En kortlægning, hvor man undersøger, om der er høje koncentrationer af PCB i fugerne i bygningerne, kan identificere de bygninger, hvor man efterfølgende kan foretage analyser af indeluften.
- Usikkerheden om målemetoder mm. er ikke større, end at en luftprøve kan indikere, om forureningen af bygningen er af en størrelsesorden, hvor den kan frikendes, eller hvor man bør overveje videre tiltag.
- Dette er en vigtig information for kommunen, både set i lyset af evt. kommende renoveringer, bortskaffelse af materialer fra bygningen, samt i forbindelse med budgetlægning, soger altså Jens nejrup.
Ansvar
Synspunktet om helt at vente på den nationale handleplan vinder heller ikke medhold hos teknik- og miljøformanden i Brøndby.
I et debatindlæg på dknyt skriver Vagn Kjær-Hansen (SF) bl.a.:
'Hvis man venter, bliver rigtig mange ting billigere. Og vi bliver som regel også klogere med tiden, så det vil også tit give en gevinst ved at vente.
Jeg vil nu gerne påkalde mig vores ansvar overfor borgerne, over for børn og voksne i kommunale bygninger. Truslen fra PCB har været kendt i mange år, og der foreligger vejledninger fra Sundhedsstyrelsen og Erhvervs- og Byggestyrelsen om måling af PCB, og hvornår man skal gribe ind.
Ikke rive bygninger fra hinanden
Dem har vi benyttet i Brøndby. Vi har målt for PCB og fundet det i nogle fuger og overfladematerialer. Vi har heldigvis kun fundet meget lidt PCB i luften, da vi efterfølgende målte luften på de ramte skoler og institutioner.
Hvis vi havde fundet høje værdier i luften, ville vi naturligvis føle os forpligtede til at handle. Også selv om der måske kommer ændrede instrukser fra højere sted i løbet af det næste års tid. Det handler jo ikke nødvendgvis om at rive bygningerne fra hinanden for at fjerne PCB'en helt, idet for eksempel øget udluftning kan være nok til at begrænse PCB i luften mærkbart. Sådanne tiltag er der ingen grund til at vente med.
Vi ved som regel i kommunerne, hvilke bygninger der er størst risiko for at finde PCB i. Jeg ville ikke kunne forsvare, hvis vi lod være med at handle på den viden.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.