KØBENHAVN: I en nylig undersøgelse fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBI) blev det konkluderet, at den PCB, der stadig findes i mange bygninger i hele landet, kan have negative konsekvenser for de mennesker, som færdes i bygningerne.
Anders Asbjørn Jensen fra Københavns Ejendomme siger:
- Vi har fundet det nødvendigt at screene vores ejendomsportefølje for PCB med hjælp fra rådgivningsvirksomheden ALECTIA. De afdækker systematisk, hvor der er PCB-forekomster og hvor de anbefalede risikoværdier er overskredet. Screeningen skal bruges til at lave en handlingsplan for de bygninger, hvor PCB-indholdet i fuger overskrider anbefalede grænseværdier.
PCB kortlægning fra A-Z
Rådgivningsvirksomheden ALECTIA har stor erfaring med at kortlægge bygninger for at finde frem til evt. PCB forekomster, og herefter vurdere om der er behov for renovering. Jacob Ulrik Sachse, forretningschef i ALECTIA, forklarer:
- Vores Byggeri, Byggeteknik, Arbejdsmiljø og Miljøafdeling er involveret i kortlægningen, så vi kommer hele vejen rundt om PCB problematikken. Vi både screener byggemassen, udarbejder handlingsplaner, gennemfører udbud, rådgiver om renovering, affaldshåndtering og risiko for miljøforurening af tilstødende arealer. Vi er Danmarks største arbejdsmiljørådgivere og arbejder også med miljøet og arbejdsmiljøet i forbindelse med håndtering af PCB, og vi vurderer den samlede økonomi i kortlægningen.
28 procent i risikogruppe
ALECTIA har netop afsluttet første fase af PCB-kortlægningen hos Københavns Ejendomme.
Jacob Ulrik Sachse fra ALECTIA siger:
- Vi tager udgangspunkt i kriterier som anvendelse, ejerforhold og opførelsesår i vores PCB-kortlægning. I første omgang er der tale om i alt 2.693 af Københavns Ejendommes bygninger. Fase 1 undersøgelsen viser, at ud af disse er i alt 761 bygninger eller 28 procent identificeret som bygninger med risiko for at være forurenet med PCB-holdige materialer.
ALECTIA er i øjeblikket i gang med Fase 2, hvor bliver prioriteret til en liste med ca. 200 bygninger, hvorefter der tages prøver på ca. 50-100 ejendomme.
- Vi afgrænser og prioriterer bygningerne med primært fokus på vuggestuer, børnehaver, skoler og lign. Vi fastslår i Fase 3, om der er PCB i bygningerne, og i Fase 4 giver vi et estimat af bygningernes omfang af PCB opgjort på Bruttodriftsetageareal (BDA). Herefter kommer vi med anbefalinger til den videre indsats ud fra nogle risici vurderinger. Til sidst udarbejder vi en sammenfattende rapport, der også indbefatter et estimat af de økonomiske aspekter.
ALECTIA afslutter undersøgelserne til efteråret 2009, hvorefter Københavns Ejendomme vil udarbejde en handlingsplan for, hvordan PCB-problemerne håndteres og løses permanent.
Mere udbredt i yngre kommuner?
PCB problemer kan være større andre steder
Da København er en af landets ældre kommuner, kan det ikke udelukkes, at PCB kan være mere udbredt i kommuner, der ikke er så gamle. Jacob Ulrik Sachse fra ALECTIA siger:
- Det er vores vurdering, at PCB kan være mere udbredt i yngre kommuner og ejerforeninger, da flere bygninger sandsynligvis vil være bygget i perioden fra 1955-1977. Vores anbefalinger er, at især alle bygninger med beboelse, og hvor man opholder sig i længere perioder, der er opført i perioden 1955-1977 i en betonkostruktion kortlægges for evt. indhold af PCB holdige materialer. Bliver disse bygninger kategoriseret som meget forurenet, er det vigtigt at reducere eksponeringen af PCB i forhold til brugerne.
- Det er nødvendigt at renovere bygningen med en række afværgeforanstaltninger i form af øget rengøring og ventilation, grundig afvaskning af alle indvendige flader, evt. fjernelse eller indkapsling af PCB holdige fuger. I øjeblikket er der ingen lovgivning på området, men vi forventer da på sigt, at der bliver stillet krav til at renovere de mest forurenede bygninger.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.