Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Gamle sager skal nu tjekkes efter svigermor-sag

Ombudsmanden beder København og Ankestyrelsen undersøge, om der uretmæssigt er opkrævet penge fra familiemedlemmer til eksempelvis dækning af kontanthjælp til indrejste.

KØBENHAVN: Ombudsmanden beder nu Københavns Kommune om en bred undersøgelse, efter at en dom fra Højesteret har afgjort, at svigerdatteren til en person med opholdstilladelse uretmæssigt er blevet opkrævet 320.000 kr. til dække af svigermorens kontanthjælp, oplyser Ombudsmanden.

Ifølge Højesteret falder en garantierklæring om forsørgelse i forbindelse med familiesammenføring nemlig væk, når den tidsbegrænsede opholdstilladelse afløses af en tidsubegrænset. Og det var i den her sag sket i 2004.

Dommen kan have betydning for andre lignende sager, og Ombudsmanden spørger nu Københavns Kommune og Ankestyrelsen, om de vil genoptage tilsvarende tidligere afgjorte sager. Ombudsmanden har også orienteret KL, da dommen kan have konsekvenser for kommuner i hele landet.

En lovændring i 2002 gjorde det klart, at forsørgerpligten bortfalder, når en person får tidsubegrænset opholdstilladelse. Højesterets dom har nu slået fast, at den ændring også gælder for familiesammenføringer sket før 2002.

Ritzau