Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Fysiske bogudlån stiger for første gang i flere år

Vi låner flere bøger fysisk, og så afholder bibliotekerne rekordmange kulturarrangementer, viser ny rapport.
14. OKT 2020 10.30

Antallet af bøger der røg gennem bibliotekernes systemer steg sidste år. Det samme gjorde antallet af arrangementer på bibliotekerne, og det gør dem til en af landets største kulturinstitutioner, oplyser Kulturministeriet.

Det fremgår af ministeriets rapport "Folkebiblioteker i tal 2019", der bygger på data fra Danmarks Statistik. Den viser også, at bibliotekerne havde 37,4 millioner besøgende.

Det er første gang i en årrække, at udlånet af fysiske bøger stiger, og med 24,4 millioner fysiske bøger udlånt sidste år, er det en stigning på 45.000 sammenlignet med 2018.

Kultutminister Joy Mogensen (S) kalder bibliotekerne "grundpiller i demokratiet", men det bekymrer hende, at der 57 pct. såkaldt "ikkebrugere", der ikke besøgte biblioteket fysisk inden for en tremåneders periode i 2019.

- Bibliotekerne har samlet set flotte besøgstal, men der er dele af befolkningen, hvor bibliotekernes tilbud ikke er en del af hverdagen. Der er derfor et stort potentiale for bibliotekerne i at få deres tilbud ud til endnu flere borgere, og mange biblioteker har allerede gode erfaringer med det arbejde, siger ministeren.

Rekordmange kulturarrangementer

Fysisk og digitalt samlet er der en stigning på fire pct. fra 2018-2019. Udlånet af e-bøger og netlydbøger i sig selv stiger dog med hele 32 pct.

Rapporten viser også, at biblioternerne er ved at blive en af Danmarks største kulturinstitutioner. Sidste år afholdt bibliotekerne 25.646 arrangementer om alt fra litteratur til teknologi på folkebibliotekerne. Det er en stigning på fem pct. siden 2018, mens det er hele 90 pct. siden 2011. 

Fakta

Tal fra Kulturvaneundersøgelsen viser blandt andet, at kvinder i højere grad end mænd benytter bibliotekernes tilbud. Derudover kommer personer med lang videregående uddannelse oftere på bibliotekerne end personer med kortere uddannelser. 52 pct. af befolkningen med anden etnisk herkomst end dansk har besøgt bibliotekerne fysisk i 2019 – det er ti procentpoint mere end personer med dansk oprindelse.

Kilde: Kulturministeriet

Find hele rapporten hos Kulturministeriet.

ibs