DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Frikommuner kan afprøve tilkøbsydelser

Frikommuner kan afprøve tilkøbsydelser

På et samråd erklærede økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) sig åben overfor, at frikommuner laver forsøg med tilkøbsydelser

Af Sine Riis Lund, [email protected]

I december sidste år blev det klart, at kommunerne alligevel ikke får lov at tilbyde borgerne at få vasket deres gulv af den kommunale hjemmehjælper mod betaling. Det på trods af, at det stod i regeringsgrundlaget.

Nu åbner regeringen imidlertid op for, at der kan laves forsøg med tilkøbsydelser igennem frikommuneordningen. Flere af de ni udvalgte frikommuner, heriblandt Odsherred og Fredensborg, har nemlig ansøgt om at få lov til at tilbyde borgerne tilkøbsydelser.

Få regler
Det var på et åbent samråd i Folketinget i eftermiddags, at økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) erklærede sig åben over for muligheden.

- Vi vil sætte nogle principper op, der rammer det ind, men til gengæld skal de også have rum til at gøre det, uden at det starter en masse bureaukrati, sagde Margrethe Vestager.

Baggrunden for samrådet var en række spørgsmål fra Venstres kommunalordfører Jacob Jensen om tilkøbsydelser. Bemærkningen om frikommuner affødte straks en række ekstra spørgsmål.

Han ville blandt andet vide, hvilke resultater kommunerne i givet fald skulle opnå for, at det ville blive set som et positivt resultat. Og om positive resultater ville kunne føre til en national udbredelse.

Ingen kommunale butikker
Margrethe Vestager gjorde det klart, at et par kommuners succesoplevelse ikke ville føre til, at 'det skal bredes ud til resten af verden i forholdet en til en'. Ministeren kunne da heller ikke endnu komme nærmere ind på, hvilke resultatkriterier man kunne måle på i forhold til succes og fiasko. 

På samrådet var det generelt også ulemperne ved tilkøbsydelser, som der var størst fokus på. Herunder særligt risikoen for konkurrenceforvridning i forhold til det private erhvervsliv. 

Margrethe Vestager gjorde desuden meget ud af at understrege, at regeringen intet ønske havde om at kommercialisere den offentlige sektor.

- Vi mener ikke, at kommuner skal udvikle sig til at være butikker, slog hun flere gange fast og advarede også imod at slippe et kommunalt monster løs.

 

Foto: http://www.flickr.com/photos/technowannabe/with/2353216219/